Βενετία6

Τα παιδιά που μεγαλώνουν χορεύοντας είναι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ

Ευ – ζην στα παιδιά, Χορός

Από τη γυμνάστρια Βενετία Λασκαρίδη

Τα παιδιά που μεγαλώνουν χορεύοντας είναι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ

Βενετία6Όταν θα φορέσεις για πρώτη φορά τα χορευτικά σου παπούτσια και θα γίνεις ένα με τη μουσική αυτή η στιγμή θα χαραχτεί μοναδικά στη μνήμη σου. Οτιδήποτε άλλο στον κόσμο ξεθωριάζει όταν αρχίζει η μουσική! Η αναπνοή σου συμπίπτει με κάθε σου κίνηση καθώς τα πόδια σου χορεύουν ρυθμικά μέσα στην αίθουσα!

Για ένα χορευτή ο χορός φαντάζει σαν ένα μαγικό παραμύθι στο οποίο έχει την ευκαιρία να χορέψει. Η χορευτική ορολογία στα αυτιά των «ξένων» ακούγεται αλλόκοτη μα στα αυτιά ενός χορευτή «κινείται» σαν τη γλώσσα του σώματος. Ο χορός δεν είναι απλά ένα χόμπι ή ένα πάθος, είναι τρόπος ζωής!

Από τα μικροσκοπικά κορμάκια ακόμα μέχρι και τις μεγάλες χορευτικές σκηνές, χορεύουμε με την καρδιά μας. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με κάθε μορφή φουσκάλας, γρατζουνιάς και καψίματος στα πόδια κι όμως οι αναντικατάστατες αναμνήσεις της χορευτικής μας πορείας δείχνουν ότι «τα σημεία μάχης» άξιζαν τον κόπο. Όποιος νομίζει ότι ο χορός δεν είναι άθλημα θα πρέπει να δοκιμάσει να χορέψει μία μέρα με τα «παπούτσια» ενός χορευτή.

Η επαγγελματίας χορεύτρια Shanna LaFleur κάποτε είπε: «Χρειάζεται να είσαι αθλητής για να χορέψεις, αλλά πρέπει να είσαι καλλιτέχνης για να γίνεις χορευτής».

Οι χορευτές μεγαλώνουν με κάθε χορογραφία τους. Η σκηνή είναι μια παλέτα και κάθε τους κίνηση ένα ζωντανό χρώμα. Ο χορός εκτός όμως από την αξιοποίηση της δημιουργικότητας είναι και διέξοδος από το καθημερινό στρες και φέρνει την ευτυχία σε αυτούς που τον «αγκαλιάζουν». Είναι μία απίστευτη διαφυγή από την πραγματικότητα αφού μπορείς να χαθείς μέσα στην κίνηση. Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν χορεύοντας έχουν λιγότερο άγχος και είναι ευτυχισμένοι. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να επωφεληθείς απ’ το χορό και δεν χρειάζεται να είσαι πρίμα μπαλαρίνα για να ανταμειφθείς από αυτόν. Η εγγραφή σε μαθήματα χορού μετά από μία κουραστική μέρα στο σχολείο, στη δουλειά, στο σπίτι είναι ένα πολύ καλό βήμα για να ενσωματώσεις το χορό στην καθημερινότητα σου. Και αρκετά σύντομα θα νιώθεις πιο ανάλαφρος, πιο ευτυχισμένος.

Στην ψυχολογία υποστηρίζεται ότι τα μαθήματα χορού σε αντίθεση με άλλα μαθήματα γυμναστικής μειώνουν σε σημαντικότερο βαθμό το άγχος και το στρες και οι συμμετέχοντες βγαίνουν από την αίθουσα χαρούμενοι.

Η συγγραφέας Vicki Baum ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για την ευτυχία, και ο χορός είναι ένας από αυτούς»

Επιπλέον , ο χορός διεγείρει το μυαλό και αυξάνει τις γνωστικές δεξιότητες σε κάθε ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, ο χορός διεγείρει διάφορες δραστηριότητες του εγκεφάλου ταυτόχρονα, μουσικές- συναισθηματικές- κινητικές- ορθολογικές. Αυτό αυξάνει θετικά τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Ο χορός λοιπόν, είναι μία διασκεδαστική δραστηριότητα, με πολλά οφέλη για την υγεία μας, που ταυτόχρονα μας κρατάει σε φόρμα, μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και εν τέλη μας κάνει πιο έξυπνους.

Είμαι μία χορεύτρια και τα έχω κάνει όλα: μπαλέτο, σύγχρονο, τζαζ, κλακέτες, φλαμένγκο, λάτιν κλπ. Πρέπει να πω λοιπόν ότι ο χορός έχει όλα αυτά τα οφέλη και άλλα τόσα. Πάντα πίστευα ότι αν νοιώθεις ότι κάτι είναι σωστό και αισθάνεσαι καλά με αυτό, πρέπει να το κάνεις! Δεν είναι λοιπόν ποτέ αργά να βγάλεις προς τα έξω το χορευτή που κρύβεις μέσα σου σε όποια ηλικία και αν είσαι.

Άλλωστε όλα στο σύμπαν κινούνται, όλα χορεύουν… γιατί όχι και εσύ…;

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση