Κόψας 6

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της Μουσικής

Ευ – ζην στα παιδιά, Μουσική

Από τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου Κόψα, Δημήτρη Κόψα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της Μουσικής

Κόψας 6Το πόσο επηρεάζει η μουσική την ψυχολογία και τη διάθεσή μας, το γνωρίζουμε όλοι καλά καθώς μας συνοδεύει σε όλα τα γεγονότα της ζωής μας, χαρές και λύπες. Μας ηρεμεί, μας χαλαρώνει, μας ανεβάζει τη διάθεση, μας μελαγχολεί. Ίσως πολλοί όμως να μη γνωρίζουν και τις θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής πάνω στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου!

Από τους αρχαίους χρόνους, από τα βάθη της Ανατολής, τους Σουμέριους, τους αρχαίους Αιγύπτιους, τους Κινέζους και τους Αρχαίους Έλληνες, έχουμε αναφορές για τη ψυχοσωματική επίδραση της μουσικής. Πολύ συχνή ήταν η χρήση των επωδών που θεωρούνταν ότι είχαν ιαματικές ιδιότητες και αποδίδονταν στον Ασκληπιό. Αυτοί θεράπευαν τραύματα και νόσους. Ο θεός Απόλλων με τη δύναμη των μελωδιών της λύρας του έχτισε τα τείχη της Τροίας. Ο Ορφέας με τη μουσική του μάγευε θεούς και ανθρώπους. Ο Αμφίονας, γιος της Αντιόπης, όπως λέει η μυθολογία, κατάφερε να οικοδομήσει τα τείχη των Θηβών. Η μουσική, μαζί με το σιτάρι και τις μέλισσες, ήταν κατά την αρχαιότητα τα δώρα των “Θεών” στον άνθρωπο που θα τον βοηθούσαν στην παραπέρα πορεία και ανύψωσή του.

Στην αρχαία Ελλάδα είχαμε τις πρώτες προσπάθειες να μελετηθεί επιστημονικά και με τεκμηρίωση η επίδραση των ήχων στον άνθρωπο. Μεγάλοι φιλόσοφοι, Πλάτωνας, Αριστοτέλης και Πυθαγόρειοι μέσα από τα κείμενα τους, αναφέρονται στις “μαγικές” ιδιότητες της μουσικής. Ο Πυθαγόρας πίστευε ότι τα άστρα και οι πλανήτες παράγουν ήχους, που δεν γίνονται αντιληπτοί, λόγω ατέλειας του ανθρώπινου αυτιού. Μπορούν όμως και επηρεάζουν τον ψυχισμό του ανθρώπου. Πολύ πρόσφατα η NASA μετά από χιλιάδες χρόνια, επαλήθευσε το μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο και μαθηματικό.

Στη σύγχρονη εποχή τώρα, η μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις άλλες μορφές θεραπείας μέσω της τέχνης. Με την ορθή και επιστημονική χρήση της μουσικής πετυχαίνουμε τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγιούς ψυχικής και φυσικής κατάστασης του ανθρώπου. Στον 20ο αιώνα αναγνωρίστηκε η επιστημονική χρήση της μουσικής για την αντιμετώπιση ψυχικών και νοητικών παθήσεων και την καλύτερη κοινωνική ενσωμάτωση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στη σύγχρονη εποχή η μουσικοθεραπεία έχει αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και αποτελεί ξεχωριστό κλάδο της παιδαγωγικής και θεραπευτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες παιδαγωγικά προηγμένες χώρες διδάσκεται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Με τη μουσική ακρόαση και μέσω μουσικών αυτοσχεδιασμών, δημιουργείται μια σύνδεση, μια θεραπευτική σχέση. Φυσικό είναι να μην απαιτούνται μουσικές γνώσεις από το άτομο που υποβάλλεται σε θεραπεία καθώς το ζητούμενο δεν είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλά η θεραπεία.

Ενδεικτικές περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιείται η μουσικοθεραπεία είναι οι συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, οι ψυχοσωματικές διαταραχές, οι αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, νοητική υστέρηση κτλ.), οι μαθησιακές δυσκολίες, οι νευρολογικές παθήσεις κ.α. Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να πάρουν μέρος σε μουσικοθεραπείες, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και η θεραπεία μπορεί να γίνει ατομικά ή ομαδικά. Πρέπει να τονιστεί ότι η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες και λαμβάνοντας υπόψιν την προσωπικότητα και την ψυχική ή σωματική πάθηση του θεραπευόμενου.

Συμπερασματικά, η μουσικοθεραπεία στην εκπαίδευση, έχει πολύ σημαντικά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Η εφαρμογή της γίνεται σε ειδικά σχολεία αλλά και σε κανονικά σχολεία με τμήματα και υποδομές για παιδιά με προβλήματα προσαρμογής. Μπορεί λοιπόν αναμφίβολα να αποτελέσει ένα χρήσιμο, διαγνωστικό και θεραπευτικό εργαλείο για τους παιδαγωγούς.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

One thought on “Οι θεραπευτικές ιδιότητες της Μουσικής

  • Καταπληκτικό άρθρο! Δεν πίστευα ότι η όπερα έχει τέτοιες θεραπευτικές ιδιότητες. Ερωτεύτηκα! Άρα θα αρχίσω να πηγαίνω πιο συχνά στην Εθνική Λυρική Σκηνή https://www.nationalopera.gr/ που ξέρω ότι έχει εξαιρετικές παραστάσεις.

Αφήστε μια απάντηση