οφελη μουσικης

Τα οφέλη της μουσικής κατά την παιδική ηλικία

Ευ – ζην στα παιδιά, Μουσική

Από τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου Κόψα, Δημήτρη Κόψα.

Τα οφέλη της μουσικής κατά την παιδική ηλικία

οφελη μουσικηςΗ Μουσική είναι μια υπέροχη τέχνη που συντροφεύει τον άνθρωπο από τα πρώτα του βήματα σε αυτόν τον πλανήτη και συνεχίζει να βρίσκεται παντού, σε κάθε έκφραση και στιγμή της ζωής του!Τα οφέλη της είναι πολλά και σημαντικά όσον αφορά στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών.Από την εμβρυική ηλικία ακόμα, έχει αποδειχτεί η ευεργετική δράση της μουσικής όταν η μητέρα μοιράζεται αγαπημένες μελωδίες της με το έμβρυο και δη κλασσικής μουσικής!

Η μουσική καλλιεργεί την ψυχή και το πνεύμα του παιδιού, καθώς το φέρνει σε επαφή με τον πολιτισμό και το εξευγενίζει!Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική έχουν καλύτερες επιδόσεις στη φυσική, στα μαθηματικά και γενικότερα στις θετικές επιστήμες! Πρόσφατη δε μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο, δείχνει πως βοηθάει και στην ευκολότερη εκμάθηση των ξένων γλωσσών!

Στα παιδιά αρέσει να ακούνε τη μουσική μαζί με τους γονείς τους όταν είναι πιο μικρά και με τους φίλους τους αργότερα. Έτσι το παιδί γίνεται πιο κοινωνικό και δεν αποξενώνεται όπως συμβαίνει π.χ. με την τηλεόραση και τους υπολογιστές.

Μπορεί να ξεκινήσει σαν μια ευχάριστη ενασχόληση και να καταλήξει ως μια επαγγελματική διέξοδος! Είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα παιδιά να ξεκινάνε από μικρά την ενασχόληση τους με την τέχνη της μουσικής και παράλληλα με τα άλλα οφέλη, να τους ανοιχτεί και μία πόρτα για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και καταξίωση!

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, τα παιδιά με τη συμμετοχή τους σε μουσικές δραστηριότητες, καλλιεργούν την πειθαρχία, την αντοχή και την ωριμότητα. Αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους , το σεβασμό και την κατανόηση για τους συνανθρώπους τους!

Αυτά είναι λοιπόν κάποια από τα οφέλη της μουσικής. Στην πραγματικότητα είναι αναρίθμητα και οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και πιο συγκεκριμένα στον ευαίσθητο παιδικό χαρακτήρα.

Η μουσική λοιπόν σύμφωνα με μια παλιά και αγαπημένη μου μαθήτρια…»Είναι ότι καλύτερο, είναι η ζωή, είναι συσσωρευμένα συναισθήματα, είναι συντροφιά, είναι η απόδραση, είναι η μόρφωση, είναι το θαύμα το ίδιο. Ακούστε την… αξίζει!»

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση