ακμη

Μορφές της Ακμής και αντιμετώπιση

Δερματολόγος

Από τη δερματολόγο Μαριλένα Τοπαλίδου

Μορφές της Ακμής και αντιμετώπιση

ακμηΗ ακμή είναι η πιο συχνή δερματοπάθεια που προσβάλλει τους εφήβους. Το 85% των ασθενών με ακμή  είναι μεταξύ 12-24 ετών. Είναι πάθηση χρόνια, φλεγμονώδης και πολυπαραγοντική. Το θετικό οικογενειακό ιστορικό, προδιαθέτει για την εμφάνισή της, ενώ παράγοντες όπως το στρες, η έλλειψη ύπνου, η έμμηνος  ρύση στα κορίτσια και το πείραγμα των βλαβών μπορούν να προκαλέσουν την  έξαρση της νόσου.

 

Ποιες είναι οι μορφές της ακμής;

Η πιο συχνή είναι η κοινή ακμή που ανάλογα με την σοβαρότητα της αξιολογείται ως ήπια, μέτρια και σοβαρή και ανάλογα με τις βλάβες που κυριαρχούν σε φαγεσωρική (μαύρα ή λευκά μπιμπίκια), βλατιδοφλυκταινώδης (με σπυράκια με πύο) και οζοκυστική.

Υπάρχουν και πιο σπάνιες μορφές όπως νεογνική, βρεφική, ενηλίκων γυναικών, φαρμακευτική κεραυνοβόλος και άλλες.

Πότε ένας έφηβος να περιμένει υποχώρηση της ακμής του;

Οι περισσότεροι έχουν πλήρη κάθαρση μεταξύ 20-25 ετών. Η ενήλικος ακμή η οποία πρωτοεμφανίζεται ή συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή, μπορεί να επιμένει και πάνω από τα 40 έτη.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την ακμή;

Η θεραπεία γίνεται  εξατομικευμένα και εξαρτάται από την έκταση, το είδος των βλαβών αλλά και την προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή. Αρχικά  μπορεί να γίνει με  καλλυντικά για το δέρμα και τοπική φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε εμμένουσες περιπτώσεις συνιστάται  θεραπεία με χάπια  όπου η τακτική  εργαστηριακή παρακολούθηση του ασθενή καθίσταται αναγκαία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αγνοούμε την ψυχική επιβάρυνση που προκαλεί η ακμή , με συναισθήματα ντροπής, αμηχανίας, ακόμη και κατάθλιψης  στα άτομα αυτής της ευαίσθητης ηλικίας. Οι έφηβοι απαιτούν ένα καθαρό πρόσωπο και δεν είναι δύσκολο με την κατάλληλη αγωγή να το πετύχουν!

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση