αγγλικα1.1

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για ένα παιδί να ξεκινήσει τα αγγλικά;

Άλλα, Παιδαγωγικά

Συνέντευξη από την καθηγήτρια Αγγλικών Τίνα Τοκμακίδου


Κυρία Τοκμακίδου για ποιο λόγο να μάθει κάποιος αγγλικά;

αγγλικα1.1Θεωρώ πως εδώ και χρόνια έχουμε αντιληφθεί την αναγκαιότητα της αγγλικής γλώσσας στην καθημερινότητά μας αλλά και πιο εξειδικευμένα. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς αγγλικά σήμερα. Τα συναντά παντού: στη δουλειά του, σε όλα τα καταστήματα, σε όλα τα προϊόντα, στο internet και γενικότερα σε όλους τους τομείς. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι τα αγγλικά είναι παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας.

Τι κερδίζει ένα παιδί μαθαίνοντας αγγλικά;

Μαθαίνοντας ένα παιδί αγγλικά, ανοίγει τους ορίζοντές του, ανοίγει τα φτερά του και εξελίσσεται. Το παιδί μέσα από τα βιβλία αγγλικών καθώς επίσης και μέσω διαδραστικού υλικού, γνωρίζει τη γλώσσα, την κουλτούρα και τον πολιτισμό, με τα κατάλληλα κείμενα και τις αντίστοιχες εικόνες. Το παιδί βιώνει την κουλτούρα αυτή μέσα από διάφορες δραστηριότητες, γιορτές και τραγούδια. Επίσης, η γνώση της αγγλικής γλώσσας ανοίγει νέα παράθυρα στη μόρφωση (διευκολύνει τη μελέτη ξένης βιβλιογραφίας) και φυσικά αποτελεί βασική επαγγελματική κατάρτιση.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα παιδί να ξεκινήσει τα αγγλικά;

Για μένα δεν υπάρχει το  «μόνο τότε είναι η κατάλληλη στιγμή». Αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές ανάγκες , τις ατομικές δυνατότητες και το ταλέντο του κάθε παιδιού. Κάποιοι λένε πως τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν τα αγγλικά από την προσχολική ηλικία. Πιστεύω πως για να κατακτήσει κάποιος μια ξένη γλώσσα πρέπει πρώτα να κατακτήσει σε βάθος τη μητρική του γλώσσα. Πρέπει να βάλει πρώτα τις βάσεις, ώστε έπειτα να πατάει γερά. Πρέπει η μητρική του γλώσσα να αποτελεί σημείο αναφοράς. Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη ηλικία, αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι η οικογενειακή θαλπωρή. Δεν υπάρχει λόγος να κρατάμε τα παιδιά από τόσο νωρίς έξω από το σπίτι. Μέσα στο σπίτι και στην οικογένεια μπαίνουν οι βάσεις. Δεν είναι απαραίτητο να φορτώνουμε τα μικρά παιδιά με τόσα πολλά.

Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι το παιδί είναι σαν σφουγγάρι, έτοιμο να απορροφήσει ό,τι του δώσεις. Είναι όμως ταυτόχρονα και ένας οργανισμός ο οποίος μπορεί να εξαντληθεί και την κρίσιμη  στιγμή να μην καταφέρει να  ανταποκριθεί. Για μένα, λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καλή ηλικία είναι όταν τα παιδιά βρίσκονται στην Β’ ή στην Γ’ τάξη του Δημοτικού όπου τότε έχουν κατακτήσει απόλυτα το μηχανισμό της γραφής και της ανάγνωσης στη μητρική τους γλώσσα!

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση