παιδικος  σταθμος

Ο βρεφονηπιακός σταθμός είναι απαραίτητος

Βρεφική Ηλικία, Παιδαγωγικά, Προσχολική Ηλικία

Από την παιδαγωγό προσχολικής ηλικίας Τόνια Στεπάνη

Tι  είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός;

παιδικος  σταθμοςΟ βρεφονηπιακός σταθμός δεν αποτελεί υποχρεωτικό στάδιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας για ένα παιδί, όπως συμβαίνει με το νηπιαγωγείο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητος! O χαρακτήρας του είναι αφενός κοινωνικός, γιατί παρέχει φύλαξη, φροντίδα, διατροφή και ψυχαγωγία και αφετέρου παιδαγωγικός, γιατί μέσα από σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και με τη βοήθεια εξειδικευμένου παιδαγωγικού προσωπικού  τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες,  αποκτούν εμπειρίες  και αναπτύσσονται  σε όλους τους τομείς.

Οι παιδικοί σταθμοί μπορούν να φιλοξενήσουν στους χώρους τους παιδιά  ηλικίας 2,5 ετών έως την υποχρεωτική εκπαίδευση.  Οι ανάγκες της οικογένειας και οι  εργασιακές συνθήκες  έχουν οδηγήσει στη δημιουργία δομών  βρεφονηπιακής φροντίδας, όπου υπάρχουν  χώροι κατάλληλα διαμορφωμένοι για να υποδεχτούν και βρέφη από 8 μηνών και πάνω.

Γιατί και πότε είναι καλό ένα παιδί να ξεκινήσει τον βρεφονηπιακό σταθμό;

Η απόφαση λοιπόν για το εάν και πότε πρέπει να ξεκινήσει ένα παιδί  να παρακολουθεί το ημερήσιο πρόγραμμα αυτού του χώρου  είναι δικαιωματικά των γονιών και εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Οι ρυθμοί της ζωής, η ανάγκη για εργασία  , οι οικονομικές και οικογενειακές συνθήκες καθιστούν την ύπαρξη του απαραίτητη.

Το ιδανικό στο μυαλό όλων μας ίσως  είναι  η παραμονή  του παιδιού  στο σπίτι μέχρι την ηλικία περίπου των δύο ετών, γιατί τόσο από σωματική όσο και από συναισθηματική άποψη  τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν ανάγκη την ατομική ενασχόληση με ένα οικείο σε αυτά πρόσωπο. Στη πορεία όμως η παρακολούθηση του προγράμματος  ενός  παιδικού σταθμού είναι απαραίτητη  γιατί  ένα παιδί όταν βρίσκεται σε αυτό το χώρο συμμετέχει ενεργά σε διάφορες οργανωμένες ή ελεύθερες  δραστηριότητες , αποκτά εμπειρίες, μαθαίνει να αυτοεξυπηρετείται, εξελίσσει το λόγο του, καλλιεργεί τη φαντασία του, κοινωνικοποιείται και αναπτύσσεται γνωστικά, ψυχοσυναισθηματικά και ψυχοκινητικά.

Τα παιδιά μέσα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο περιβάλλον αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες, κάτι το οποίο παίζει σπουδαίο ρόλο στη θεμελίωση της αυτοπεποίθησης τους.  Επιπλέον, μέσω του παιχνιδιού πειραματίζονται, εξερευνούν, δημιουργούν, εκφράζονται και τελικά  φτάνουν στη γνώση.

Όλη αυτή η εμπειρία μαθαίνει στα παιδιά να αποχωρίζονται για λίγο την οικογένειά τους  χωρίς αυτό να τους επηρεάζει. Εμπιστεύονται τον εαυτό τους   και μαθαίνουν να λειτουργούν   αυτόνομα. Έτσι  απολαμβάνουν μια αίσθηση ελευθερίας και όχι μόνο…

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση