κουρτιδου 18

Συμβουλευτική γονέων. Το πολύτιμο διαμάντι στα χέρια του παιδοψυχολόγου!

Ειδική Αγωγή, Ψυχολογία

Από την ψυχολόγο Μαρία Κουρτίδου.

Συμβουλευτική γονέων

Το πολύτιμο διαμάντι στα χέρια του παιδοψυχολόγου!

«Το παιδί μου έχει προβλήματα συμπεριφοράς. Μου κάνουν συνεχώς παράπονα από το σχολείο. Φοβάμαι να πάω να το πάρω, καθώς κάθε φορά σφίγγομαι και δε ξέρω πού να κρυφτώ. Το παιδί μου δεν τρώει. Το παιδί μου έχει άγχος. Το παιδί μου φοβάται…».

    κουρτιδου 18         Ίσως ο πιο κοινός και συχνός λόγος για τον οποίο κάποιοι γονείς επισκέπτονται παιδοψυχολόγο είναι τα θέματα συμπεριφοράς των παιδιών τους. Όταν λοιπόν οι γονείς ζητήσουν βοήθεια, οι παιδοψυχολόγοι συνήθως επιλέγουμε να κάνουμε ένα ραντεβού γνωριμίας και λήψης ιστορικού με τους γονείς, προτού γνωρίσουμε το παιδί, έτσι ώστε να έχουμε μια – κατά το δυνατόν – πιο ολοκληρωμένη εικόνα του περιστατικού, χωρίς να είναι μπροστά το παιδί και να ακούει τι λέμε.

      Δεν είναι καθόλου απίθανο λοιπόν, εκεί στο πρώτο κιόλας ραντεβού, να εντοπίσουμε ζητήματα που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Το παράδοξο είναι ότι εκεί σε αυτή την πρώτη συνεδρία συμβουλευτικής γονέων, μπορεί και να λυθεί το πρόβλημα, εάν οι γονείς είναι συνεργάσιμοι και αποφασισμένοι. Φυσικά, υπάρχουν διαταραχές, προβλήματα και καταστάσεις που απαιτούν και τη συμβολή της ψυχοθεραπείας παιδιών ή των συνεδρίων ειδικής αγωγής.

Ποια λοιπόν η σημασία της συμβουλευτικής γονέων;

      Για εμάς τους ειδικούς που ασχολούμαστε με παιδιά και οικογένειες, δε νοείται ολοκληρωμένη παρέμβαση σε παιδί, χωρίς την ταυτόχρονη παρακολούθηση και των γονέων. Γιατί;

       Πώς ένα παιδί μπορεί να εφαρμόσει μόνο του όλα όσα μαθαίνουμε, λύνουμε, ή διαπραγματευόμαστε στη συνεδρία; Πώς θα νιώσει ασφαλές στο περιβάλλον του σπιτιού; Πώς θα περάσει στη λεγόμενη εδραίωση των αποτελεσμάτων της δικής του ψυχοθεραπείας; Πώς θα μειωθεί ο κίνδυνος παλινδρόμησης;

Η συμβουλευτική γονέων είναι η αρχή και το τέλος κάθε παρέμβασης σε παιδί επειδή:

  • Γίνεται ανταλλαγή πολύτιμων πληροφοριών για το παιδί από τους γονείς και τον ειδικό.
  • Οι γονείς «εκπαιδεύονται» και «εξοπλίζονται» με όπλα για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.
  • Απενοχοποιούνται και νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι και ανήμποροι.
  • Ενδυναμώνουν το ρόλο τους.
  • Έχουν ενεργό ρόλο στη θεραπεία και στη βελτίωση των προβλημάτων των παιδιών τους.
  • Σε περίπτωση που δούμε κάποια δυσλειτουργία ή έντονο προβληματισμό σε κάποιον γονέα, γίνεται παραπομπή και για ατομική θεραπεία του ίδιου, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος συνεπειών στο παιδί και στην οικογένεια.

`    Με λίγα λόγια, εάν οι γονείς είναι σύμμαχοί μας και πορευόμαστε μαζί σε όλη τη θεραπευτική διαδικασία, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα! Γι’ αυτό, καλό είναι πάντα με τη συμβολή του ειδικού, να το τολμήσουμε, να μη φοβόμαστε και να κάνουμε μαζί τα πάντα για το καλό της οικογένειες, του παιδιού και των γονέων.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr. Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση