βενετια 18

Η επίδραση του χορού στον εγκέφαλο μας.

Ευ – ζην στα παιδιά, Χορός

Από τη γυμνάστρια Βενετία Λασκαρίδη.

βενετια 18Η επίδραση του χορού στον εγκέφαλο μας

Ο χορός ως δραστηριότητα εμπλέκει εξίσου το μυαλό και το σώμα μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να τον επιλέξουμε για να ενισχύσουμε τη σωματική μας υγεία και ευεξία. Ένα από τα πολλά οφέλη του χορού αποτελεί η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Ας δούμε λοιπόν τα πέντε πιο χαρακτηριστικά.

1.Ενισχύει τη νευροπλαστικότητα

Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που χορεύουν τακτικά έχουν περισσότερα γνωστικά αποθέματα και αυξημένη πολυπλοκότητα των νευρικών συνάψεων (Dr. Robert Katzman). Ο χορός ωθεί τον εγκέφαλο να αναδικτυώνει συνεχώς τις νευρικές οδούς και έτσι βελτιώνει τη νευροπλαστικότητα.

2.Αναπτύσσει την ευφυΐα μας

Για να βελτιώσουμε την πνευματική μας διαύγεια πρέπει να επιλέγουμε δραστηριότητες που απαιτούν γρήγορη λήψη αποφάσεων. Ο χορός αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή καθώς απαιτεί  άμεσες και γρήγορες απαντήσεις όπως προς τα που να στρίψω ή πώς να αντιδράσω στο ερέθισμα του παρτενέρ μου.  Μας βοηθά λοιπόν στη διατήρηση και στην ενίσχυση της νοημοσύνης μας.

3.Βελτιώνει τη μνήμη των μυών

Ο Edward Warburton και οι συνεργάτες του έπειτα από μελέτες υποστηρίζουν ότι οι χορευτές απομνημονεύουν και επαναλαμβάνουν κινήσεις με μεγαλύτερη φυσικότητα. Η μυϊκή μνήμη ενεργοποιείται και ενισχύεται.

4.Ενισχύει τη μνήμη και επιβραδύνει τη γήρανση

Ο χορός επιβραδύνει ή και αντιστρέφει την ηλικιακή κατάπτωση των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων. Όσο μεγαλώνουμε τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν και οι συνάψεις γίνονται πιο αδύναμες. Αν εξασκούμαστε σε νέες δραστηριότητες όπως ο χορός, δημιουργούμε νέα νευρικά μονοπάτια και απομακρύνουμε τη γήρανση.

5.Βοηθάει στη πρόληψη του ιλίγγου

Ο χορός συμβάλλει στη λειτουργία της παρεγκεφαλίδας, η οποία με τη σειρά της βοηθάει στη βελτίωση της ισορροπίας και μας κανείς να αισθανόμαστε λιγότερες ζαλάδες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χορευτές έπειτα από χρόνια εκπαίδευσης αποκτούν την ικανότητα να μη νιώθουν ζάλη ή εκτός ισορροπίας όταν εκτελούν μια χορευτική κίνηση.

Ο χορός λοιπόν, είναι ένας πολύ καλός τρόπος συντήρησης και βελτίωσης της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Είναι ένα δυνατό εργαλείο για να θέσουμε νέες προκλήσεις για το σώμα και το μυαλό μας ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε. Αποτελεί ασπίδα για ορισμένες ασθένειες του εγκεφάλου μας και αυξάνει την πνευματική οξύτητα σε όλες τις ηλικίες. Αρχίστε λοιπόν να χορεύετε όσο πιο συχνά μπορείτε και σίγουρα πολύ σύντομα θα ανακαλύψετε τα οφέλη του χώρου στην υγεία σας και ειδικότερα στον εγκέφαλο σας.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr. Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση