θ1

Πόνος στην πτέρνα στην παιδική ηλικία

Ιατρικά, Ορθοπαιδικός

Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ενηλίκων και Παίδων Τζατζαΐρη Θεμιστοκλή.

Πόνος στην πτέρνα στην παιδική ηλικία (Αποφυσίτιδα πτέρνης/Severs disease)
θ1Ο καιρός ανοίγει, οι «καλές» μέρες έρχονται και επιτέλους τα παιδιά θα βρουν και πάλι αυτό που τόσο πολύ τους έλλειψε στα χρόνια του κορονοϊού, το ατέλειωτο παιχνίδι σε δρόμους, πλατείες, γειτονιές και αλάνες…

            Πολλές φορές όμως, αυτή είναι και η περίοδος κατά την οποία μπορεί να ξεκινήσουν να εκδηλώνονται συμπτώματα σε πολλά παιδιά με κυρίαρχο αυτό του πόνου στην πτέρνα, είτε κατά τη διάρκεια είτε στο τέλος του παιχνιδιού. Εάν το παιδί σας λοιπόν παραπονιέται συνεχώς πως πονούν οι φτέρνες του, μην ανησυχήσετε! Μπορεί να έχει αποφυσίτιδα πτέρνας ή αλλιώς νόσο του Sever. Αν και το όνομα την κάνει να ακούγεται τρομακτική, στην πραγματικότητα είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση που θεραπεύεται εύκολα.

Τι είναι η νόσος του Sever;

            Η νόσος του Sever εκδηλώνεται όταν φλεγμαίνει η πίσω επιφάνεια της φτέρνας. Στην περιοχή αυτή του πέλματος αναπτύσσεται το οστό της φτέρνας και καταφύεται ο αχίλλειος τένοντας. Όπως και τα υπόλοιπα οστά του σώματος, η ανάπτυξή του κρατάει όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, μέχρι δηλαδή το παιδί να φτάσει σε ηλικία 14-15 χρονών. Η νόσος του Sever συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 6 και 14 με τα αγόρια να «προσβάλλονται» λίγο πιο συχνά σε σχέση με τα κορίτσια. Εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά που κάνουν αθλήματα τα οποία περιλαμβάνουν τρέξιμο ή άλματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, μπαλέτο, ρυθμική).

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Sever;

            Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος. Συνήθως, αυτός ο πόνος εντοπίζεται στο κάτω μέρος ή στο πίσω μέρος της φτέρνας. Συνήθως το παιδί σας κουτσαίνει ή περπατά στα δάχτυλα των ποδιών του, καθώς το περπάτημα είναι επώδυνο. Επίσης, ο πόνος στη φτέρνα μπορεί να το δυσκολεύει τη συμμετοχή του παιδιού σε δραστηριότητες ή αθλήματα ή να μη μπορεί να αποδώσει τόσο καλά όσο παλιότερα. Το παιδί μπορεί ακόμη να παραπονεθεί πως πονάει όταν του πιέζετε από πίσω ή στο πλάι τη φτέρνα.

Τι προκαλεί τη νόσο του Sever;

            Η πιο κοινή αιτία της νόσου του Sever είναι τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα των ποδιών του παιδιού επάνω σε σκληρές επιφάνειες, όπως για παράδειγμα όταν τρέχει, όταν αθλείται ή όταν παίζει. Οι κραδασμοί που ασκούνται επάνω στο οστό προκαλούν την τοπική φλεγμονή.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

 • Ανατομία του ποδιού
 • Παχυσαρκία
 • Ραιβοποδία ή βλαισοπλατυποδία
 • Ανισοσκελία
 • “Σφιχτός” αχίλλειος τένοντας

Πώς γίνεται η διάγνωση;

           θ182 Ο ιατρός θα πρέπει να πάρει το ιστορικό του παιδιού στο οποίο να αναφέρονται αναλυτικά η διάρκεια/συχνότητα του πόνου καθώς και ο τύπος/συχνότητα ενασχόλησής του με αθλητικές δρστηριότητες. Στη συνέχεια ακολουθεί η κλινική εξέταση η οποία μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για να τεθεί η διάγνωση.

            Στη σύγχρονη παιδοορθοπαιδική η διενέργεια υπερήχου τις περισσότερες φορές είναι αρκετή για να επιβεβαιωθεί η πάθηση. Μπορεί βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις να απαιτηθεί η διενέργεια ακτινογραφιών προκειμένου να αποκλειστεί πιθανός τραυματισμός ή άλλες αιτίες άλγους στη φτέρνα.

Πώς θεραπεύεται η νόσος του Sever;

Η νόσος του Sever είναι μια αυτο-περιοριζόμενη πάθηση η οποία αποδράμει με την «ωρίμανση» του σκελετού του παιδιού. Παρ ’όλα αυτά, η εφαρμογή κάποιων «μέτρων» είναι απαραίτητη, τόσο για την αναλγησία στην οξεία φάση, όσο και την αποτροπή των εξάρσεων της νόσου στο μέλλον.

Οι παρακάτω συμβουλές αποτελούν ένα αδρό οδηγό στην αντιμετώπιση της νόσου του Sever:

 • Περιορισμός δραστηριοτήτων στην οξεία φάση.
 • Εφαρμογή παγοθεραπείας για ανακούφιση των συμπτωμάτων.
 • Παυσίπονα/αντιφλεγμονώδη για έλεγχο των συμπτωμάτων στην οξεία φάση. Να διευκρινιστεί ότι η χρήση φαρμακευτικής αγωγής δεν αλλάζει την «πορεία» της νόσου παρά μόνο συνεπικουρεί στην αναλγησία.
 • Χρήση «ανυψωτικών» πτέρνης, τα οποία έχουν δείξει να βοηθούν τόσο στην αναλγησία όσο και στην πρόληψη νέων «επεισοδίων».
 • Διατάσεις αχίλλειου τένοντα.

Υπάρχει τρόπος πρόληψης της νόσου του Sever;

Οι επιλογές που έχουμε στην πρόληψη της νόσου είναι:

 • Χρήση ειδικών πάτων με gel για απορρόφηση κραδασμών.
 • Ανυψωτικά πτέρνης.
 • Συστηματικές διατάσεις αχίλλειου τένοντα πριν/μετά την προπόνηση.
 • Απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ασθενείς.

θεμηςΤζατζαΐρης Κ. Θεμιστοκλής MD, MSc, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ.

Εξειδικευθείς στην Παιδοορθοπαιδική

Royal London Hospital (UK) & Orlando (USA)

Μέλος του ICODE (International Committee on DDH Evaluation)

Τ: +30 25510 36000 | Κ: +30 6949 453 448
E: info@growingup.gr | www.growingup.gr
Like/Follow us on Facebook | Follow us on Instagram

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr. Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση