παιδ3

Πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό

Παιδαγωγικά, Προσχολική Ηλικία

Από την παιδαγωγό προσχολικής ηλικίας Τόνια Στεπάνη

παιδ3Η πρώτη μέρα στον  παιδικό  σταθμό είναι μια δύσκολη υπόθεση τόσο για τους μικρούς μας φίλους όσο και για τους γονείς τους! Είναι η πρώτη φορά  που ένα παιδί απομακρύνεται από το σπίτι του και αποχωρίζεται  τα οικεία του πρόσωπα και κυρίως τη μητέρα του ,ενώ  ταυτόχρονα είναι  η πρώτη ευκαιρία να μάθει να προσαρμόζεται στο κοινωνικό περιβάλλον και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις απαιτήσεις του.

Έτσι  λοιπόν η διαδικασία αυτή  συνοδεύεται από έντονο κλάμα και άλλες αντιδράσεις, συχνά και από τις δυο πλευρές….ενα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο!

Η επιτυχής προσαρμογή ενός παιδιού στο παιδικό σταθμό ή σε οποιοδήποτε νέο περιβάλλον εξαρτάται απόλυτα από τη στάση των αγαπημένων του προσώπων  και η δυσκολία αυτής της προσαρμογής πολλές φορές συνδέεται με το άγχος των γονιών. Η θλίψη , ο φόβος , η αμφιβολία και η ανησυχία γίνεται αντιληπτή από τα παιδιά και αυτό είναι κάτι που προκαλεί ανασφάλεια και δυσχεραίνει την ομαλή ένταξη στο σχολικό περιβάλλον. Ακόμα και για το ίδιο το παιδί το σοκ είναι μεγάλο. Έτσι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει και θα διαχειριστεί αυτή τη μεγάλη αλλαγή στη καθημερινότητα του εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του, τη σχέση του με τους γονείς, τα συναισθήματα που βιώνει και τη συμπεριφορά των ατόμων γύρω του κατά τη διάρκεια της προσαρμογής .

Πρώτο βήμα! Πριν ξεκινήσει η προετοιμασία του παιδιού σας καλό είναι να προετοιμαστείτε οι ίδιοι ψυχολογικά για τον αποχωρισμό και να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτή η αλλαγή στη καθημερινότητα του και η ένταξή του στην ομάδα του σχολείου σηματοδοτεί την κοινωνική , νοητική και συναισθηματική του ανάπτυξη .Επίσης  είναι πολύ  σημαντικό και οι δυο γονείς να έχετε την ίδια στάση απέναντι σε αυτή τη διαδικασία.

Δεύτερο βήμα! Προετοιμάστε  το παιδί σας. Μιλήστε  με ήρεμη και θετική διάθεση για αυτή την αλλαγή και εξηγήστε του ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αισθάνεται μόνο! Μιλήστε του για τη δασκάλα με όμορφο τρόπο, για το τι θα αντιμετωπίσει στο παιδικό σταθμό ,για την απόλαυση του παιχνιδιού  και επισκεφτείτε μαζί του το σχολείο. Διαβάστε ένα βιβλίο σχετικό με το θέμα!

Η μεγάλη μέρα! Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να πάει  με τους γονείς το παιδί στο σχολείο και όχι με κάποιο άλλο πρόσωπο, έτσι αντιλαμβάνεται ότι το χώρο αυτό τον  έχουν επιλέξει οι ίδιοι και εμπιστεύονται τους ανθρώπους του. ΠΡΟΣΟΧΗ!!Μη φύγετε κρυφά θα νιώσει προδομένο. Αποχαιρετήστε το με τη σιγουριά ότι θα περάσει υπέροχα. Εξηγήστε του τη διαδικασία και συνεννοηθείτε με τη δασκάλα του να παραμείνει για λίγη ώρα στο χώρο. Μη παρατείνετε τη διαμονή σας στο σχολείο και  μη περιφέρεστε γύρω από αυτό .Στη περίπτωση που θα σας αντιληφθεί θα αναστατωθεί το ίδιο, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά. Ακολουθείστε το πρόγραμμα προσαρμογής που ακολουθεί το σχολείο που επιλέξατε και τηρήστε τους κανόνες του. Τέλος, δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί μιας και ο χρόνος της προσαρμογής διαφέρει από παιδί σε παιδί!

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση