15. τοπαλιδου

Ο Ιός HPV (μυρμηγκιές) στο δέρμα

Δερματολόγος, Ιατρικά

Από τη δερματολόγο Μαριλένα Τοπαλίδου

15. τοπαλιδου

1.Ποιος είναι ο ιός HPV;
O ιός HPV( ιός των θηλωμάτων), είναι ένας DNA ιός εξαιρετικά διαδεδομένος, η επίπτωσή του είναι 7-12% παγκοσμίως, ενώ σε παιδιά σχολικής ηλικίας έως 20%. Μπορεί να προσβάλει τόσο το δέρμα όσο και τους βλεννογόνους και μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο κλινικές όσο και υποκλινικές.
2.Είναι ένας ιός; Ποιες περιοχές προσβάλει;
Υπάρχουν πάνω από 150 τύποι, ανάλογα με τον τύπο προσβάλει διαφορετική περιοχή και έχουμε διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις.
3.Πως μεταδίδεται;
Υπάρχουν 3 τρόποι μετάδοσης.
α. Με άμεση επαφή
β. Με έμμεση επαφή(μπορεί να επιβιώσει σε αντικείμενα για άγνωστο χρονικό διάστημα)
γ. Με αυτοενοφθαλμισμό ( ξύρισμα, δάγκωμα νυχιών κλπ)
4. Ποιες είναι οι κύριες κλινικές μορφές του;
Α. Κοινές μυρμηγκιές. Εντοπίζονται κυρίως σε χέρια, αντιβράχια και γόνατα. Είναι υποστρόγγυλες σκληρές υποκίτρινες ή καφέ βλατίδες με υπερκερατωσική επιφάνεια (μοιάζουν με κάλους), μονήρεις ή πολλαπλές.
Β. Πελματιαίες μυρμηγκιές. Μπορεί να είναι επιπολής βλάβες και να συρρέουν ή πιο βαθιές και επώδυνες σε σημεία στήριξης.
Γ. Ομαλές μυρμηγκιές. Είναι επίπεδες ή ελαφρά επηρμένες σκουρόχρωμες ή στο χρώμα του δέρματος. Εντοπίζονται στο πρόσωπο ή σε άκρες χεριών .
Δ. Οξυτενή κονδυλώματα. Επάρματα ρόδινης ή καφέ χροιάς, που παραμένουν μεμονωμένα ή συρρέουν σε μεγαλύτερες μάζες. Εντοπίζονται στη γεννητική χώρα ή περιπρωκτικά και σπανιότερα στο στόμα.
5. Τι συμπτώματα θα έχω αν κολλήσω HPV;
Οι βλάβες είναι κυρίως ασυμπτωματικές. Σε συγκεκριμένες εντοπίσεις όμως, όπως περιονύχια, υπονύχια κα στο πέλμα μπορεί να είναι επώδυνες. Όπως και περιπρωκτικά που συνοδεύονται από κνησμό και καύσο.
6. Νομίζω ότι έχω προσβληθεί, τι να κάνω;
Ο ασθενής που έχει προσβληθεί από τον ιό πρέπει να εξετάζεται από τον ειδικό Ιατρό, που ανάλογα από το είδος, τον αριθμό, την εντόπισή τους θα κρίνει για την κατάλληλη αγωγή.
7. Τι είδους θεραπείες υπάρχουν; Έχουν μόνιμο αποτέλεσμα;
Οι θεραπείες προκαλούν την καταστροφή των βλαβών και δεν επιτυγχάνουν εκρίζωση του ιού. Υπάρχει αυξημένη συχνότητα υποτροπών και χρειάζεται στενή παρακολούθηση τόσο από τον ασθενή και από τον θεράποντα Ιατρό. Οι θεραπείες μπορούν να χωριστούν σε φαρμακευτικά σκευάσματα που εφαρμόζονται από τον ίδιο τον ασθενή και σε πιο επεμβατικές θεραπείες, όπως κρυοπηξία και laser CO2 που εφαρμόζονται από τον Ιατρό.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση