διατρ3

Διατροφή στο σχολείο

Διατροφή, Ευ – ζην στα παιδιά

Από τη διατροφολόγο Σταυρούλα Γκιουζελίδου

διατρ3Για να μπορέσουν οι μαθητές να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο καθημερινό τους πρόγραμμα πρέπει πρώτα απ’ όλα να τρέφονται σωστά. Οπότε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο θα είναι ο σύμμαχός τους σε περιόδους σωματικής και πνευματικής κόπωσης.

Καθώς εξακολουθούν να αναπτύσσονται σωματικά είναι απαραίτητο να πίνουν τουλάχιστον δυο ποτήρια γάλα την ημέρα και να καταναλώνουν 1-2 μερίδες από τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά, για τη δημιουργία της οστικής τους μάζας. Τα φρούτα και τα λαχανικά (εποχής, για μέγιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά) που είναι απαραίτητα για να καλύπτουν τις απαραίτητες για την ανάπτυξη των παιδιών βιταμίνες, θα πρέπει να μην είναι λιγότερα από 4-5 μερίδες ημερησίως(1 μερίδα = 1 μέτριο φρούτο ή ½ ποτήρι φυσικός χυμός  ή ½ φλ. βρασμένα λαχανικά ή 1 φλ. ωμά) . Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγονται  οι  έτοιμοι  χυμοί με προσθήκη ζάχαρης (φρουτοποτά) , οι οποίοι εκτός από την ευχάριστη γεύση δεν προσφέρουν καθόλου βιταμίνες. Το κρέας και το ψάρι είναι απαραίτητα στη διατροφή όλων των  παιδιών καθώς συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής τους μάζας που είναι σημαντική σε αυτή την ηλικία, κυρίως στα αγόρια.

Το πρωινό στο σπίτι είναι για πολλούς λόγους προτιμότερο από αυτό που θα αγόραζε ένα παιδί από το κυλικείο. Κατ’ αρχάς είναι πληρέστερο σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες , ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες) και προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων.  Ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης και ένα φρούτο ή 1 ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μέλι ή κασέρι χαμηλό σε λιπαρά αποτελούν καλές επιλογές για ένα πλήρες πρωινό.  Μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη ενός καλού πρωινού στο σπίτι μειώνει την όρεξη για πρόσληψη μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού στα άλλα γεύματα και αποφυγή αγοράς ακατάλληλων τροφίμων από το κυλικείο του σχολείου .

Ακόμη είναι πολύ καλύτερο να ξεκινάει κανείς τη μέρα του με ενέργεια παρά να περιμένει το δεύτερο ή τρίτο διάλειμμα για να ‘’ζωντανέψει’’ μαζί με το σώμα και  το μυαλό. Αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να φάει το παιδί στο σπίτι, η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι να παίρνουν φαγητό από το σπίτι στο σχολείο, καθώς έτσι μπορούν οι γονείς να ελέγχουν την ποιότητα του φαγητού του παιδιού τους. Η αγορά πρωινού από το κυλικείο πρέπει να γίνεται μόνο όταν δεν είναι εφικτές οι παραπάνω επιλογές ή 1-2 φορές την εβδομάδα και με την προϋπόθεση ότι θα περιέχει κουλούρι, αποξηραμένα φρούτα, φυσικούς χυμούς, γιαούρτι ή κάποιο τοστ με χαμηλά λιπαρά.  Φυσικά είτε το πρωινό τρώγεται στο σπίτι, είτε στο σχολείο θα πρέπει το παιδί να έχει πάντα μαζί του κι ένα φρούτο για δεκατιανό.

Ακόμη υπάρχοδιατρο3υν κάποιες τροφές που βοηθούν τη μνήμη. Στην κορυφή αυτών βρίσκονται οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, γιατί μειώνουν την επίδραση της γήρανσης στον εγκέφαλο.  Οπότε σε περίοδο εξετάσεων ή  διαγωνισμάτων καλό θα είναι οι μαθητές να τρώνε βατόμουρα, δαμάσκηνα , πράσινο τσάι, ντομάτα, μπρόκολο, εσπεριδοειδή κ.α. Ένα καλό και πλήρες  πρωινό είναι πολύ σημαντικό ακόμη και για τη μνήμη. Ο εγκέφαλος εφοδιάζεται με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και κυρίως με γλυκόζη που είναι το  ενεργειακό νόμισμα του εγκεφάλου , συστατικά που κατά τη διάρκεια της νύχτας μειώθηκαν  πολύ. Ακόμη οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι πολύ σημαντικές καθώς βοηθούν στη νευρολογική λειτουργία του οργανισμού. Η χολίνη που βρίσκεται στη σοκολάτα, στα αυγά κ.α. βοηθά στη συγκέντρωση και τη μνήμη. Τα μεγάλα και πλούσια σε λιπαρά γεύματα πρέπει να αποφεύγονται καθώς καθυστερούν την ολοκλήρωση της πέψης με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να αδυνατεί να συγκεντρωθεί.
Έτσι, για μια ακόμη φορά βλέπουμε πως η διατροφή έχει εξέχοντα ρόλο σε όλες τις περιόδους της ζωής μας , προσφέροντας την υποδομή για καλύτερη σωματική και πνευματική ανάπτυξη.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση