κρεατακια

Κρεατάκια στα παιδιά. Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Ιατρικά, Ωτορινολαρυγγολόγος

Από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγος χειρουργό κεφαλής και τραχήλου Πέτρο Γιαγτζόγλου

Οι αδενοειδείς  εκβλαστήσεις αποτελούν μάζα λεμφαδενικού ιστού που εντοπίζεται στο πίσω και άνω μέρος του φάρυγγα (ρινοφάρυγγας) και δεν είναι ορατές με την επισκόπηση. Είναι ιστός παρόμοιος με τις αμυγδαλές και αποτελούν όπως και αυτές μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού (Εικ 1).

Οι αδενοειδείς υπάρχουν από την γέννηση του παιδιού και υπερτρέφονται  από την ηλικία των τριών έως επτά ετών. Φυσιολογικά αρχίζουν και συρρικνώνονται μετά το όγδοο έτος και στους ενήλικες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε περίπτωση που υπερτραφούν σημαντικά.

 

ωρλ1Εικ.1 αδενοειδείς

Τι προκαλεί την υπερτροφία των αδενοειδών:

Στα πρώτα χρόνια της ζωής οι αδενοειδείς βοηθούν στην προστασία των παιδιών από λοιμώξεις  παγιδεύοντας βακτηρίδια και ιούς που εισέρχονται από την ρινική οδό εν είδη φίλτρου. Στις περιπτώσεις όμως που και  αυτές συμμετέχουν στη λοίμωξη αυξάνουν το μέγεθός τους (πρήζονται) αν και φυσιολογικά ανακτούν τον πρότερο όγκο τους μετά το πέρας αυτής. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως και ειδικά μετά από επανειλημμένες φλεγμονές μπορεί να παραμείνουν διογκωμένες ακόμα και όταν η λοίμωξη αποδράμει.

Υπερτροφία των αδενοειδών μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και οι αλλεργίες  αλλά και κληρονομικοί παράγοντες.

Ποια είναι τα συμπτώματα:

Βουλωμένη μύτη, ένρινη ομιλία, συνεχής καταρροή, ροχαλητό, ξηρό επώδυνο λαιμό , δυσκολία στην κατάποση,  ξηρά σκασμένα χείλη, διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό, επανειλημμένες λοιμώξεις στο αυτί (όταν μπλοκάρουν την ευσταχιανή σάλπιγγα που εξισορροπεί τις πιέσεις στο αυτί), συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο (προβλήματα ακοής), υπνική άπνοια (συνεχώς κουρασμένο παιδί με προβλήματα συγκέντρωσης , νυχτερινή ενούρηση κ.α.). Χαρακτηριστικό είναι και το “αδενοειδές προσωπείο” (Εικ.2) με μισάνοιχτο στόμα, απαθές ύφος, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και συχνά ανωμαλίες της οδοντοστοιχίας, που πολλές φορές επιβάλλει ακόμα και την παρέμβαση ορθοδοντικού.

 

ωρλ2

 

Εικ.2 Αδενοειδές προσωπείο

 

 

Πως γίνεται η διάγνωση:

Τα συμπτώματα και το ιστορικό του παιδιού, το χαρακτηριστικό αδενοειδές προσωπείο δίνουν τις πρώτες ενδείξεις . Τις περισσότερες φορές χρειάζεται ενδοσκόπηση μέσω της μύτης (Εικ.3) για επιβεβαίωση (η πιο σύγχρονη και σίγουρη μέθοδος) ή ακτινολογικός έλεγχος που λόγω ακτινοβολίας δεν συνιστάται.

ωρλ3Εικ.3 Ενδοσκοπική εικόνα με σχεδόν πλήρη απόφραξη της ρινικής θαλάμης.

 

 

Ποια είναι η θεραπεία:

Η θεραπεία είναι χειρουργική, με αφαίρεση των αδενοειδών (αδενοειδεκτομή) μια εύκολη επέμβαση με ελάχιστους κινδύνους, ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (συνήθως το παιδί εισάγεται το πρωί και παίρνει εξιτήριο το απόγευμα), ελάχιστο έως καθόλου μετεγχειρητικό πόνο   και γρήγορη ανάρρωση. Συχνά είναι απαραίτητη η τυμπανοτομή και η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στο ένα ή και στα δύο αυτιά αν υπάρχει κολλώδες υγρό πίσω από το τύμπανο.

Αμυγδαλεκτομή μπορεί να γίνει ταυτόχρονα αλλά συνιστάται μόνο σε περιπτώσεις πολύ μεγάλης υπερτροφίας των αμυγδαλών που προκαλούν προβλήματα στην αναπνοή ή την κατάποση ή σε χρόνια αμυγδαλίτιδα (συχνά επεισόδια πυώδους αμυγδαλίτιδας – περισσότερα από τρία ανά έτος και για τρία χρόνια στη σειρά ή περισσότερα από έξι στο ίδιο έτος).

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

 

Αφήστε μια απάντηση