μπακαλιδου 15

Τι είναι η πλαγιοκεφαλία λόγω θέσης

Ιατρικά, Φυσικοθεραπεία

μπακαλιδου 15Από τη φυσικοθεραπεύτρια Ελευθερία Μπακαλίδου.

Η πλαγιοκεφαλία λόγω θέσης είναι μία κατάσταση όπου η μία πλευρά της κεφαλής του μωρού στο πίσω μέρος τείνει να γίνει επίπεδη. Κατά κύριο λόγο η πλαγιοκεφαλία μπορεί να αναπτυχθεί όταν το μωρό περνάει αρκετό χρόνο ξαπλωμένο ανάσκελα όταν είναι ξύπνιο. Σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να αναπτυχθούν  προβλήματα στην όραση και ασυμμετρίες στο κεφάλι και στο σώμα.

Ποιοι λόγοι οδηγούν στην πλαγιοκεφαλία;

 1. Οι περιορισμένες αλλαγές θέσης του μωρού για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την παρατεταμένη αύξηση της πίεσης στην πίσω πλευρά της κεφαλής του μωρού όταν αυτό παραμένει ανάσκελα.
 2. Η επίμονη προτίμηση του μωρού προς τη μία πλευρά.
 3. Μωρά που έχουν μία καθυστέρηση στην κινητική τους ανάπτυξη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αλλάζουν συχνά θέσεις.
 4. Πρόωρα νεογνά λόγω του εύπλαστου κρανίου τους και της δυσκολίας να αλλάξουν θέσεις.
 5. Παιδιά που έχουν συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο (ΣΜΡ).
 6. Ένα περιοριστικό ενδομήτριο περιβάλλον (πχ δίδυμη, πολύδυμη κύηση) όπου το μωρό δεν έχει χώρο να κινηθεί.

Πώς μπορώ να ελέγξω μία πιθανή πλαγιοκεφαλία;

 1. Παρατηρήστε το κεφαλάκι του μωρού από πάνω
 2. Πρέπει να υπάρχει η στρογγυλότητα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και όχι ισοπέδωση στη μία πλευρά της κεφαλής.
 3. Τα αυτιά να είναι απέναντι στην ίδια ευθεία. Στην πλαγιοκεφαλία μπορεί το αυτί να μετατοπιστεί.
 4. Να υπάρχει συμμετρία στη στάση του μωρού όταν κάθεται ή ξαπλώνει. Μία πλαγιοκεφαλία μπορεί να παρασύρει ολόκληρο το σώμα καθώς τα μάτια κοιτάνε αλλού.
 5. Να κοιτάει προς όλες τις κατευθύνσεις και να μην επιμένει προς τη μία πλευρά.

Πώς η παιδιατρική φυσικοθεραπεία βοηθά την αντιμετώπιση της πλαγιοκεφαλίας;

 1. Ο παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής θα σας δώσει συμβουλές για κατάλληλες θέσεις τοποθέτησης του μωρού σας και  τον τρόπο μεταφοράς του στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
 2. Προσαρμογή δραστηριοτήτων γονέα-παιδιού κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σας με το παιδί με στόχο να επιτυγχάνεται η ευθυγράμμιση κεφαλής και κορμού.
 3. Θεραπευτικές ασκήσεις που προάγουν τη συμμετρία κεφαλής και σώματος του παιδιού.
 4. Πρόληψη μίας ασυμμετρίας γενικότερα στο υπόλοιπο σώμα και αντιμετώπισή της εφόσον ήδη υπάρχει.
 5. Είναι πολύ σημαντικό το μωρό να ξαπλώνει περισσότερο χρόνο μπρούμυτα με επίβλεψη και λιγότερο ανάσκελα.

Η πρηνής θέση (μπρούμυτα) παρέχει ένα διάλειμμα από την πίεση στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ παράλληλα είναι μία εξαιρετική θέση που παρέχει πλούσιες αισθητικοκινητικές εμπειρίες που προωθούν την κατάκτηση των αντίστοιχων κινητικών οροσήμων βάσει της ηλικίας του μωρού.

Περιορίστε το χρόνο που περνάει το μωρό στο Relax και στα καθίσματα μεταφοράς (καλαθούνα) καθώς εκεί το μωρό παραμένει σε μία συγκεκριμένη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παροτρύνετε το μωρό σας να κοιτάει και προς την άλλη κατεύθυνση δίνοντας του ερεθίσματα, όπως τοποθετώντας τα παιχνίδια που βλέπει και παίζει στην αντίθετη πλευρά.

Εφόσον ο γιατρός σας έχει διαγνώσει την πλαγιοκεφαλία ή εσείς έχετε κάποια ανησυχία για την κινητική ανάπτυξη του παιδιού σας μπορείτε να απευθυνθείτε στον παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία κρίνεται σημαντική και η πρώιμη παρέμβαση αποτελεσματική καθώς δίνεται στο μωρό μία ποικιλία κινητικών ευκαιριών και δυνατοτήτων που μπορεί γρήγορα να εντάξει στην καθημερινή του λειτουργία.

Αυτό συμβαίνει γιατί στα πρώτα χρόνια ζωής ενός μωρού ο εγκέφαλος του έχει τεράστια ικανότητα να μαθαίνει και να δημιουργεί νέες νευρικές οδούς, γνωστό και ως η νευροπλαστικότητα. Στην πραγματικότητα η μέγιστη περίοδος νευροπλαστικότητας είναι από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Στόχος της έγκαιρης παρέμβασης είναι να μάθει το παιδί την κατάλληλη κίνηση την καταλληλότερη στιγμή της ανάπτυξης του. Σύμφωνα με έρευνες το μωρό μπορεί να μάθει πιο εύκολα το σωστό κινητικό πρότυπο που θα το κάνει για πρώτη φορά, παρά να προσπαθήσει να διορθώσει κάτι που έχει ήδη μάθει μόνο του με λανθασμένο τρόπο.

Να θυμάστε ότι νωρίτερα είναι πάντα καλύτερα , αλλά ποτέ δεν είναι αργά!

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr. Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση