τρυφωνας 15.1

Συμβουλές για τα νεογιλά δόντια

Ιατρικά, Οδοντίατρος

Από τον οδοντίατρο Τρύφωνα Μιχεμπά.

Ανατολή των πρώτων δοντιών

Το 1ο δόντι του μωρού εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών έχουν συνήθως ανατείλει και τα 20 νεογιλά δόντια. Η πρώιμη ή η καθυστερημένη ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική και δεν σχετίζεται απαραίτητα με κάποιο πρόβλημα. Εάν μέχρι τον 12ο μήνα δεν έχει εμφανιστεί το 10 νεογιλό δόντι θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Πιθανά συμπτώματα κατά την ανατολή των νεογιλών δοντιών

  • Κόκκινα και διογκωμένα ούλα
  • Μεγάλη ποσότητα σάλιου
  • Δυσφορία και ανησυχία στον ύπνο
  • Αλλαγή στις συνήθειες διατροφής, ανορεξία

Για να ανακουφιστεί το μωρό σας, η μητέρα θα πρέπει να καθαρίζει το στόμα του μωρού 2-3 φορές την ημέρα με μια βρεγμένη γάζα στην οποία θα είναι τυλιγμένο ένα παγάκι. Εάν εμφανίσει πυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο σας, αφού τα παραπάνω συμπτώματα δεν σχετίζονται με την ανατολή των δοντιών.

Η φροντίδα των δοντιών του μωρού

Ο καθαρισμός γίνεται με μαλακή οδοντόβουρτσα και ελάχιστη ποσότητα οδοντόπαστας 2 φορές την ημέρα (πρωί-βράδυ).

Μητρικό θηλασμός – χρήση μπιμπερό

Ο κατά βούληση μητρικός θηλασμός και η παρατεταμένη χρήση μπιμπερό που περιέχει γάλα ή ζαχαρώδη ροφήματα, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση τερηδόνας βρεφικής ηλικίας. Γι’ αυτόν τον λόγο ο μητρικός θηλασμός μετά την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών θα πρέπει να συνδυάζεται με σχολαστικό καθαρισμό των δοντιών και του στόματος από υπολείμματα γάλακτος. Η χρήση του μπιμπερό πρέπει να διακόπτεται στην ηλικία των 12-14 μηνών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το παιδί να κοιμάται με μπιμπερό που περιέχει οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό.

τρυφωνας 15.2

Χρησιμεύουν τα νεογιλά δόντια;

Η σημασία των νεογιλών δοντιών είναι μεγάλη τόσο για την σωστή τοποθέτηση του στοματογναθικού συστήματος του παιδιού, όσο και για την μάσηση της τροφής, την επικοινωνία, αλλά και την εμφάνιση. Επίσης, αυτό που πολύς κόσμος αγνοεί είναι ότι τα νεογιλά δόντια είναι απολύτως απαραίτητα για την διατήρηση του χώρου για την ομαλή ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Μόνιμα δόντια

Από τον 6ο χρόνο της ζωής τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται σταδιακά από τα μόνιμα δόντια και η ολοκλήρωση της μόνιμης οδοντοφυΐας γίνεται με την εμφάνιση των δεύτερων γομφίων περίπου στο 12ο με 13ο έτος της ηλικίας.

Η δύναμη της συνήθειας

Το καθημερινό βούρτσισμα των  νεογιλών δοντιών είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επιμείνουν οι γονείς γιατί σταδιακά γίνεται βίωμα για το παιδί, το οποίο σιγά σιγά το αποδέχεται ως «κάτι» που πρέπει να υπάρχει στην καθημερινότητά του. επίσης όταν οι γονείς επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους καλό είναι να έχουν και το παιδί τους μαζί, έτσι ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά μια φιλική και συμβουλευτική σχέση με τον οδοντίατρό τους. Χτίζεται με αυτόν τον τρόπο η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον οδοντίατρο και το παιδί.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr. Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση