ελεγχος ορασης

Προληπτική οφθαλμολογική εξέταση στην παιδική ηλικία

Ιατρικά, Οφθαλμίατρος

Από τη χειρουργό οφθαλμίατρο Αγγελική Σακαλή

Προληπτική οφθαλμολογική εξέταση στην παιδική ηλικία

ελεγχος ορασηςΣε προληπτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις χρειάζεται να υποβάλλονται όλα τα παιδιά κατά τη διάρκεια της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4 έως 6 ετών). Κι αυτό γιατί πολλές οφθαλμολογικές παθήσεις μπορούν να προληφθούν και να θεραπευθούν πιο εύκολα και με καλύτερα αποτελέσματα, αν διαγνωσθούν στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία, αντίθετα δε αν δεν εντοπισθούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα όρασης.

Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση πραγματοποιείται στο μαιευτήριο όπου ελέγχεται το νεογέννητο για συγγενείς ανωμαλίες των βλεφάρων, της ίριδας, του φακού, ελέγχεται το αντανακλαστικό της κόρης και η πιθανή θόλωση του κερατοειδούς.

Αργότερα με τη συμπλήρωση των πρώτων τεσσάρων ετών πραγματοποιείται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος. Σε αυτή την ηλικία το παιδί είναι συνεργάσιμο οπότε μπορεί να γίνει  έλεγχος για την ύπαρξη στραβισμού, συγγενούς καταρράκτη, συγγενούς γλαυκώματος ή για την ύπαρξη διαθλαστικής ανωμαλίας.

Σε περίπτωση διαθλαστικής ανωμαλίας (υπερμετρωπίας, μυωπίας ή αστιγματισμού) το παιδί χρειάζεται να βάλει γυαλιά για την αποφυγή ανάπτυξης αμβλυωπίας (τεμπέλιασμα του ματιού). Όσο πιο νωρίς ανακαλυφθεί το πρόβλημα της αμβλυωπίας τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ανισομετρωπίας (δηλαδή ύπαρξης διαφορετικού βαθμού διαθλαστικής ανωμαλίας ανάμεσα στα δύο μάτια), διορθώνουμε αρχικά το διαθλαστικό πρόβλημα με γυαλιά. Αυτή η διόρθωση πολλές φορές είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με ταυτόχρονη κάλυψη του άλλου υγιούς ματιού.

Η πλήρης διόρθωση, ακόμη και μιας μικρής διαθλαστικής ανωμαλίας είναι απαραίτητη ιδιαίτερα στα παιδιά σχολικής ηλικίας διότι αν δεν αντιμετωπιστεί προκαλεί κοπιωπία, αποφυγή της μελέτης και κακή επίδοση στο σχολείο.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση