λογοθεραπεια1

Λογοθεραπεία – Απαντώντας στις ερωτήσεις μιας μητέρας

Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπεία

Από τη λογοθεραπεύτρια Χριστίνα Φραγκοπούλου

Λογοθεραπεία – Απαντώντας στις ερωτήσεις μιας μητέρας

λογοθεραπεια1Τι είναι η λογοθεραπεία και σε ποιους απευθύνεται;

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας, μάθησης, φωνής και σίτισης- κατάποσης σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Πότε θα ήταν σκόπιμο να ζητήσει τη συμβουλή του λογοθεραπευτή ένας γονιός; 

Εάν ο γονιός παρατηρήσει κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές, καλό θα ήταν να επικοινωνήσει με έναν λογοθεραπευτή.
• Έως 2 χρονών το λεξιλόγιο του εκτός από μαμά και μπαμπά περιλαμβάνει ελάχιστες λέξεις και το παιχνίδι συνεχίζει να είναι οργανωτικό και μοναχικό
• Δεν κατανοεί εντολές που του δίνονται
• Στην ηλικία των 3 χρονών άτομα που δε το βλέπουν συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα λεγόμενα του
• Ο λόγος του δεν περιλαμβάνει άρθρα, προθέσεις, πληθυντικό, αντωνυμίες
• Οι προτάσεις του δεν έχουν δομή (έλλειψη ρημάτων, υποκειμένων κλπ.)
• Δυσκολεύεται να αρχίσει μια πρόταση ή να επαναλάβει συλλαβές ή λέξεις
• Δεν μπορεί να περιγράψει απλά γεγονότα
• Μετά τα 4 έτη συνεχίζει να αντικαθιστά ήχους (δ-β, θ-σ κλπ.)
• Στη σχολική ηλικία, παραλείπει ή αντικαθιστά γράμματα, δε θυμάται αυτό που έχει διαβάσει, δυσκολεύεται να οργανώσει το αφήγημα του


Πόσο καιρό διαρκεί η λογοθεραπευτική παρέμβαση και ποιο είναι το κόστος;
Οι λογοθεραπευτικές συνεδρίες πραγματοποιούνται με συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα. Οι συνεδρίες διαρκούν 45 λεπτά και το κόστος αυτών καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η λογοθεραπευτική παρέμβαση μπορεί να διαρκέσει από δύο μήνες (μια απλή φωνολογική διαταραχή) έως και δύο χρόνια, εξαρτάται από το είδος της διαταραχής, τη συμμετοχή των γονέων στη θεραπεία, την ηλικία του παιδιού και τη ταχύτητα που αφομοιώνει και γενικεύει τα ερεθίσματα.
*σε περιπτώσεις συνδρόμων ή διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών η παρέμβαση διαρκεί πολύ περισσότερο, ορισμένες φορές έως και την ενηλικίωση του παιδιού.


Γιατί είναι σημαντικό να ξεκινήσει το παιδί μου εγκαίρως λογοθεραπεία;
Η ηλικία 2-4 ετών θεωρείται η πιο κρίσιμη για παρέμβαση λόγω της πλαστικότητας του εγκεφάλου, η οποία επιτρέπει την πιο εύκολη και αποτελεσματική αφομοίωση των ερεθισμάτων που δέχεται το παιδί. Ακόμη, είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι δυσκολίες του δεν έχουν παγιωθεί ακόμη και είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν νοητικά και συναισθηματικά σχήματα στα οποία να δομηθεί συνολικά η ανάπτυξη του παιδιού.


Τι συνέπειες μπορεί να έχει η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των διαταραχών;
Έρευνες αναφέρουν ότι οι μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζονται στη προσχολική ηλικία με τη μορφή διαταραχών λόγου, συνεπώς, δυσκολίες που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, εξελίσσονται σε ελλείμματα στη γραφή και την ανάγνωση. Επιπρόσθετα, συνήθως παρατηρούνται προβλήματα στη ψυχική υγεία, τα οποία εμμένουν και στην ενήλικη ζωή. Αρκετές φορές παρατηρούνται παιδιά σε μικρή ηλικία να έχουν επιθετική συμπεριφορά. Η αντίδραση αυτή είναι μια κατάσταση άμυνας του παιδιού απέναντι στη δυσκολία του να εκφραστεί και να γίνει κατανοητό.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση