B72BBD7D-A06A-42CD-85B6-D74CE6D26006

Παιδική παχυσαρκία και χορός

Ευ – ζην στα παιδιά, Χορός

Από τη γυμνάστρια Βενετία Λασκαρίδη.

B72BBD7D-A06A-42CD-85B6-D74CE6D26006Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο συνεχώς αυξάνεται στη χώρα μας. Το πρόβλημα φαίνεται να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο κυρίως λόγω της κακής διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή. Φαίνεται ότι η σημερινή γενιά δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα παραδοσιακά ανταγωνιστικά ομαδικά παιχνίδια. Η σύγχρονη τεχνολογία οδήγησε τα παιδιά να θέλουν να διασκεδάσουν βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας ηλεκτρονικά.

Επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα μελετών σε κλινικά αλλά και σχολικά δείγματα έχουν αποδείξει ότι ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση του σωματικού βάρους στα παιδιά.

Με τον όρο άσκηση εννοούμε κάθε συστηματική κίνηση του σώματος ή συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες, η οποία έχει χρονική διάρκεια, χαμηλότερα επίπεδα ανταγωνισμού και στην οποία εμπλέκονται μεγάλες μυϊκές μάζες του σώματος (Berg, Pavgman & Weinberg, 2007) Αυτός ο ορισμός μπορούμε να πούμε ότι ταιριάζει στο χαρακτήρα του χορού ως τέχνη και ως τρόπο έκφρασης.

Ο χορός λοιπόν ως άσκηση μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη καθώς και στη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας καθώς δεν χρειάζεται να είσαι υπέροχος χορευτής για να απολαύσεις τα οφέλη του  στην υγεία σου. Ο χορός βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, την ισορροπία και τη δύναμη, γυμνάζει καθολικά όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένων των πλευρικών σημείων καθώς είναι γυμναστική η οποία προϋποθέτει την κίνηση όλων των μυών. Ο χορός βοηθά τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, χωρίς φυσικούς περιορισμούς, να γίνουν και να παραμείνουν δραστήριοι και υγιείς.

Στοχεύει στον πυρήνα, τα χέρια , τα πόδια , τους γλουτούς και την πλάτη ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την παραγωγή ορμονών και ανακουφίζει από το άγχος. Τα παιδιά παρακολουθώντας συστηματικά μαθήματα χορού θα παρατηρήσουν μια συνολική βελτίωση στη σωματική τους υγεία. Παράλληλα, αναπτύσσουν και άλλες δεξιότητες ζωής όπως η πειθαρχία, ο αυτοέλεγχος, η συνεργασία, η συγκέντρωση και η ευθύνη. Με πολλές διαφορετικές μορφές όπως το μπαλέτο, η τζαζ , το χιπ χοπ ή οι κοινωνικοί χοροί, ο χορός προσφέρει σε ένα παιδί πολλές ευκαιρίες άσκησης και κίνησης.

Εφόσον δεν υπάρχουν φάρμακα ή μαγικές συνταγές, εναπόκειται στο ίδιο το παιδί να προφυλαχτεί από τη παχυσαρκία. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η συνεργασία των γονιών, των γιαγιάδων και παππούδων, των δασκάλων και προπονητών.

Ας δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες φυσικές δραστηριότητες όπως ο χορός καθώς προσφέρουν στον άνθρωπο κάτι πολύ περισσότερο από διασκέδαση. Προσφέρουν ταυτόχρονα ψυχαγωγία και σωματική υγεία, διαπλάθοντας και εξασκώντας παράλληλα το μυαλό και το σώμα. Δεν σταματάμε να δοκιμάζουμε μέχρι να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει και να το κάνουμε συστηματικά 2-3 φορές την εβδομάδα.

Καθώς ένα δραστήριο παιδί μεγαλώνει, η συμπεριφορά αυτή θα το ακολουθήσει ως την ενηλικίωση του. Δίνουμε λοιπόν την ευκαιρία στα παιδιά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, τα μαθαίνουμε να τρώνε  καλύτερα και να ασκούνται περισσότερο.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr. Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση