αλεξανδρου 18

Παιδί και Αλλεργική ρινίτιδα

Ιατρικά, Ωτορινολαρυγγολόγος

Από την Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Ενηλίκων και Παίδων Κατερίνα Αλεξάνδρου.

αλεξανδρου 18

Παιδί και Αλλεργική ρινίτιδα

H αλλεργική ρινίτιδα υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου το 20%-25% του πληθυσμού. Προκαλείται από ουσίες που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, τις οποίες ο οργανισμός μας λανθασμένα θεωρεί επιβλαβείς (αλλεργιογόνα). Στα παιδιά είναι πιο συχνή, επηρεάζοντας έως και το 45% αυτών σε ορισμένες χώρες, ενώ τα αγόρια εμφανίζουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν ρινίτιδα. Τα συμπτώματα μοιάζουν αρχικά πολύ με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Συνήθως όμως επιμένουν για αρκετό καιρό ή επανεμφανίζονται ξανά και ξανά.

Τα συνήθη συμπτώματα που εμφανίζονται στα παιδιά είναι:

– Ρινική καταρροή.

– Ρινική απόφραξη (μπούκωμα).

– Φταρνίσματα.

– Κνησμός (φαγούρα) στη μύτη, το φάρυγγα ή τ΄ αυτιά.

– Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια λόγω φλεβικής στάσης.

– Βήχας (κυρίως όταν το παιδί ξαπλώνει, λόγω οπισθορρινικής καταρροής).

– Ροχαλητό με πιθανά επεισόδια άπνοιας κατά τον ύπνο, καθημερινή υπνηλία, αίσθημα κόπωσης και εκνευρισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αδυναμία συγκέντρωσης στο σχολείο.

– Αίσθημα «βουλωμένων» αυτιών ή συχνά επεισόδια ωτίτιδας.

– Εκκριτική μέση ωτίτιδα (υγρό στο αυτί).

– Πονοκέφαλος.

– Το παιδί αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα με αποτέλεσμα να προκαλούνται ορθοδοντικές ανωμαλίες.

Συχνά συνδέεται και με άλλα προβλήματα όπως:

  • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα.
  • Αλλεργικό άσθμα – 50% των ασθενών με άσθμα έχουν αλλεργική ρινίτιδα.
  • Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα).
  • Τροφικές αλλεργίες ή αλλεργία στα τσιμπήματα εντόμων.
  • Ιγμορίτιδα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί ένα πλήθος συμπτωμάτων τα οποία είναι αρκετά επιβλαβή για την ποιότητα ζωής του παιδιού. Η αλλεργία προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έρθει σε επαφή με ουσίες τις οποίες λανθασμένα θεωρεί επιβλαβείς και αντιδρά μη φυσιολογικά.

Τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα είναι η γύρη από φυτά (όπως γρασίδι, σημύδα, κυπαρίσσι, ελιά, αμβροσία, περδικάκι) και εμφανίζεται σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, συχνότερα την άνοιξη. Μερικά φυτά ανθίζουν το καλοκαίρι ή και όλο το φθινόπωρο. Η ολοετής ρινίτιδα προκαλείται από την οικιακή σκόνη, τα  ακάρεα, την πιτυρίδα και το τρίχωμα οικιακών ζώων, την υγρασία και τους μύκητες.

Αλεξάνδρου 18.2Διάγνωση

Το λεπτομερές ιστορικό και η κλινική εξέταση αποτελούν τα σημαντικότερα μέσα για τη διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας. Συχνά, η αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά υποδιαγιγνώσκεται ή διαγιγνώσκεται λάθος ως κοινό κρυολόγημα ή και άσθμα, όταν συνοδεύεται από βήχα. Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα είναι οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού και η ανίχνευση της ειδικής IgE ανοσοσφαιρίνης στον ορό.

Αλλεργικά δερματικά τεστ  

Οι δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού (skin prick tests) μας επιτρέπουν να διαπιστώσουμε αν υπάρχει αλλεργία σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Ο εντοπισμός του υπευθύνου αλλεργιογόνου επιτρέπει να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες αποφυγής αλλά και να ξεκινήσει η οριστική θεραπεία.

Θεραπεία αλλεργικής ρινίτιδας

  1. Αποφυγή αλλεργιογόνων

Αν το παιδί είναι αλλεργικό στα ακάρεα, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της σκόνης στο δωμάτιο του (συχνή χρήση ηλεκτρικής σκούπας, κάλυψη στρώματος και μαξιλαριών με ειδικά καλύμματα, απομάκρυνση χαλιών και λούτρινων παιχνιδιών).

Όσον αφορά στις γύρεις η αποφυγή τους είναι δύσκολη, αφού ταξιδεύουν δεκάδες χιλιόμετρα. Την εποχή της γυρεοφορίας προτείνονται μέτρα όπως κλειστά παράθυρα  στο σπίτι, ή το αυτοκίνητο, αποφυγή κυκλοφορίας στις μέρες με πολύ αέρα ή χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους κ.α

Γενικά όμως η αποφυγή των αλλεργιογόνων είναι τεχνικά δύσκολη και έτσι τα μέτρα αποφυγής δεν μπορούν να επιτύχουν ικανοποιητικό έλεγχο των συμπτωμάτων.

  1. Φαρμακευτική θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να είναι συμπτωματική, να στοχεύει δηλαδή στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει τα τοπικά ενδορρινικά στεροειδή ή και αντιισταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα αντιισταμινικά από του στόματος.

       3.Ανοσοθεραπεία 

Σε ασθενείς με έντονα συμπτώματα συνιστάται η ανοσοθεραπεία, η «απευαισθητοποίηση» δηλαδή του οργανισμού στα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Είναι μια μέθοδος αποτελεσματική και πολύ ασφαλής για τα παιδιά. Μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των τεσσάρων ετών και δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Στην Υπογλώσσια Ανοσοθεραπεία, σταγόνες αλλεργιογόνου χορηγούνται από το στόμα και συγκρατούνται κάτω από τη γλώσσα για 1-2 λεπτά. Η δοσολογία αυξάνεται σταδιακά μέχρι που ο οργανισμός του παιδιού να το συνηθίσει. Με τη μέθοδο αυτή συνήθως το παιδί απαλλάσσεται από τα ενοχλητικά συμπτώματα και τη συχνή χρήση φαρμάκων εντός του πρώτου έτους χρήσης.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr. Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση