Σακαλή6

Όταν το παιδί φορέσει γυαλιά οράσεως

Ιατρικά, Οφθαλμίατρος

Από τη χειρουργό οφθαλμίατρο Αγγελική Σακαλή

Όταν το παιδί φορέσει γυαλιά οράσεως

Σακαλή6Ένα παιδί σχολικής ηλικίας που δεν βλέπει καλά, αντιγράφει λάθος τον πίνακα, πηγαίνει κοντά στην τηλεόραση, έχει πονοκεφάλους, συνήθως έχει κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα, μυωπία, υπερμετρωπία ή  αστιγματισμό. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι πρέπει το παιδί να επισκεφθεί οφθαλμίατρο που θα το εξετάσει και θα του χορηγήσει τα ανάλογα διορθωτικά γυαλιά.

Πολλές φορές όμως τα παιδιά εκδηλώνουν μια άρνηση στο να φορέσουν τα γυαλιά ιδιαίτερα αν είναι οι πρώτοι στην τάξη που θα φορέσουν. Βέβαια συνήθως στην άρνηση του παιδιού κρύβεται η ίδια η αποστροφή του γονέα προς τα γυαλιά και η άρνηση του να αποδεχθεί ότι το παιδί του παρουσιάζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι γονείς προβληματίζονται για το αν το παιδί θα συνηθίσει τα γυαλιά του, αν θα τα προσέχει να μην σπάσουν, αν θα το κοροϊδεύουν οι συμμαθητές του στο σχολείο. Αυτό όμως που είναι σχεδόν πάντα σίγουρο είναι ότι όταν το παιδί βλέπει καλύτερα με τα γυαλιά του σχεδόν πάντα τα αποδέχεται ανεξαρτήτως ηλικίας. Αν μάλιστα δίνονται ως βοηθήματα ενάντια στο στραβισμό ή την αμβλυωπία, πράγμα συνηθισμένο στην προσχολική ηλικία, η βοήθεια του γονιού είναι πολύ σημαντική στο να πείσει το παιδί να μη βγάζει τα γυαλιά του.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μητέρας ενός μικρού 4χρονου που δεν μπορούσε να τον πείσει να βάλει τα γυαλιά του και γι’ αυτό επιστράτευσε τους διαδικτυακούς της φίλους από το Facebook. Δημιούργησε μια σελίδα με την ονομασία «Γυαλιά για τον Νόα και ζήτησε από όσους φίλους της φορούσαν γυαλιά να στείλουν μια φωτογραφία τους. Έτσι κα έγινε! Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη, που η μητέρα του μικρού Νόα έλαβε εκατοντάδες φωτογραφίες πολλές από τις οποίες ήταν άκρως χιουμοριστικές! Το αποτέλεσμά; Ο γιος της πείστηκε να βάλει γυαλιά και μάλιστα χαίρεται γι’ αυτό.

Η επιλογή του σκελετού των γυαλιών είναι πολύ σημαντική

1) Ο φακός των γυαλιών πρέπει να βασίζεται σε πρόσφατη μέτρηση της διάθλασης του παιδιού. Οι φακοί πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από άθραυστα και ελαφρά υλικά, που δεν βαραίνουν το παιδικό πρόσωπο. Τέτοιοι είναι οι οργανικοί φακοί και οι πολυκαρβουνικοί. Οι φακοί αυτοί είναι ελαφριοί και δεν σπάνε αλλά χαράσσονται. Μπορεί επίσης να έχουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και αντι-αντανακλαστική επίστρωση η οποία βοηθάει τόσο στην απόδοση όσο και στην αισθητική αφού αντανακλούν το φως. Επίσης δεν χρειάζεται τα γυαλιά να είναι ακριβά διότι στις μικρές ηλικίες χρειάζονται συχνές αλλαγές.

2) Ο σκελετός των γυαλιών μπορεί να είναι κοκάλινος ή μεταλλικός. Η ηλικία του παιδιού, το σχήμα του προσώπου του και το οφθαλμολογικό του πρόβλημα είναι παράμετροι που θα καθορίσουν την επιλογή του σκελετού των γυαλιών. Σε ένα στρογγυλό πρόσωπο ταιριάζουν καλύτερα τα τετράγωνα ή πολυγωνικά γυαλιά, ενώ σε ένα πρόσωπο με γωνίες ταιριάζουν καλύτερα τα οβάλ σχήματα. Ο στόχος είναι ο σκελετός να έχει άριστη εφαρμογή στο πρόσωπο του παιδιού ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή όραση.

3) Η γέφυρα, δηλαδή το τμήμα του σκελετού που ενώνει τους 2 φακούς και εφαρμόζει στη μύτη, θα πρέπει να μην γλιστράει ώστε το παιδί να βλέπει μέσα από το κέντρο των φακών.

4) Αν το παιδί ασχολείται με σπορ όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο κλπ. υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τραυματισμού όταν φοράει τα γυαλιά του. Γι’ αυτό υπάρχουν ειδικά γυαλιά τύπου μάσκας από πολυκαρβουνικό υλικό που είναι ανθεκτικό και προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στο παιδί.

5) Επίσης είναι καλή ιδέα να έχει το παιδί ένα δεύτερο ζευγάρι γυαλιών ιδιαίτερα όταν έχει πολλούς βαθμούς και δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τα γυαλιά του. Πολύ χρηστικά είναι ακόμη τα γυαλιά ηλίου-οράσεως που προστατεύουν τα μάτια του παιδιού από την επιβλαβή υπέρυθρη ακτινοβολία.

Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα τα παραπάνω είναι να εξασφαλίσει ο γονιός ότι το παιδί θα έχει ένα ζευγάρι γυαλιών που θα του αρέσει και θα θέλει να το φοράει. Εάν το παιδί αισθάνεται πως δεν του ταιριάζουν τα γυαλιά του, εάν γλιστρούν από το πρόσωπο του, εάν του δημιουργούν πληγές, θα τα παρατηρήσει και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την όρασή του.

Τέλος είναι καλό ο γονέας να μάθει στο παιδί του να προσέχει τα γυαλιά του, να τα αποθηκεύει στη θήκη τους όταν δεν τα φοράει και να τα σκουπίζει καθημερινά με το ειδικό πανάκι.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση