κουκου6.3

Αναπτυξιακή δυσπλασία ισχίου (συγγενές εξάρθρημα ισχίου)

Ιατρικά, Ορθοπαιδικός

Από την ορθοπαιδικό Ουρανία Κούκου

Αναπτυξιακή δυσπλασία ισχίου

(συγγενές εξάρθρημα ισχίου)

κουκου6.3Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου οστού και την κοτύλη, η οποία είναι ανατομικό τμήμα της λεκάνης.  Η αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου αφορά στη διαταραχή του ισχίου που προκαλείται από ανώμαλη ανάπτυξη ενός ή όλων των ανατομικών δομών της άρθρωσης του ισχίου.

Στις πιο ήπιες μορφές, η κοτύλη δεν είναι αρκετά βαθειά. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η μηριαία κεφαλή είναι εντελώς παρεκτοπισμένη εκτός της κοτύλης και εξαρθρωμένη. Στο παρελθόν η κατάσταση αυτή ήταν γνωστή με τον όρο συγγενές εξάρθρημα του ισχίου.

 Που οφείλεται η αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου;

Ένα έως δύο στα χίλια παιδιά γεννιούνται με κάποιο πρόβλημα στο ισχίο. Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης μπορεί να είναι οι ακόλουθοι:

  1. Ισχιακή προβολήκατά τους 3 τελευταίους μήνες της κύησης και ιδιαίτερα αυτή με τα πόδια σε έκταση
  2. Θετικό οικογενειακό ιστορικό
  3. Ελαττωμένη ποσότητα αμνιακού υγρού κατά την κύηση(ολιγοϋδράμνιο)
  4. Αύξηση ενδομήτριας πίεσης στο έμβρυο (δίδυμος κύηση, μεγάλο βάρος εμβρύου, πρωτότοκα βρέφη)
  5. Φάσκιωμα (η προσαγωγή και έκταση των ισχίων κατά το φάσκιωμα ευνοεί την δυσπλασία)
  6. Τακορίτσια πάσχουν πιο συχνά από τα αγόρια σε αναλογία 6/1
  7. Συνύπαρξη άλλων εμφανών κλινικά παθήσεων που συνδέονται αιτιολογικά με αυξημένη ενδομήτρια πίεση (συγγενές ραιβό μετατάρσιο, συγγενής ραιβοϊπποποδία, αρθρογρύπωση, ραιβόκρανο) και ενδεχομένως να συνυπάρχει αναπτυξιακή δυσπλασία ισχίου.

 Πως γίνεται η διάγνωση;

κουκου6.2Όλα  τα μωρά εξετάζονται τις πρώτες μέρες της ζωής τους για τα ισχία. Εάν υπάρχει παθολογική κίνηση της άρθρωσης του ισχίου στις ειδικές δοκιμασίες (Ortolani και Barlow) τότε μιλάμε για ασταθές ισχίο. Ανάλογα με την βαρύτητα της αστάθειας μπορεί να χρειαστεί θεραπεία ή να ζητηθεί επανεξέταση σε λίγες εβδομάδες.

Από τη γέννηση μέχρι και τους 2 πρώτους μήνες της ζωής o έλεγχος των ισχίων γίνεται με υπερηχογράφημα. Η εξέταση είναι χρήσιμη στον γιατρό ώστε να έχει μια πλήρη απεικόνιση των ισχίων και να μπορεί να ελέγξει πως αναπτύσσεται η άρθρωση.

Στα μεγαλύτερα παιδιά τα σημεία που μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα στα ισχία είναι: ανισοπτύχωση στους γλουτούς και τους μηρούς, δυσκολία στο άνοιγμα των ποδιών, διαφορά στο μήκος των κάτω άκρων και ανώμαλη βάδιση (βάδιση trendelemburg – «βάδισμα χήνας»).

Πονάει το μωρό με αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου;

Το μωρό δεν πονάει παρά το γεγονός ότι μπορεί να αντιδρά κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Είναι η θεραπεία απαραίτητη;

Όλα τα μωρά που διαγιγνώσκονται με πρόβλημα στα ισχία πρέπει να παρακολουθούνται στενά και σε αρκετά πρέπει να γίνει θεραπεία.

Αντιμετώπιση – θεραπεία – στόχος

κουκου6Στόχος είναι η επίτευξη και διατήρηση της ανάταξης της μηριαίας κεφαλής στην κοτύλη για την φυσιολογική ανάπτυξη της άρθρωσης του ισχίου.

Η θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία διαπίστωσης, έτσι:

0-6 μήνες: κηδεμόνας Pavlik

6-24 μήνες: κλειστή ή ανοικτή (χειρουργική) ανάταξη

> 2 ετών: ανοικτή ανάταξη

Παιδιά: οστεοτομία (διάφορες τεχνικές)

Ενήλικες: ολική αρθροπλαστική ισχίου

 

Επιπλοκές σε παιδιά που δεν ακολουθούν θεραπεία ενώ αυτή είναι απαραίτητη

Άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής

Παράλυση μηριαίου νεύρου

Αστάθεια γόνατος

Εκφύλιση οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση