παρ 3

Οι πολεμικές τέχνες μας μαθαίνουν να ζούμε

Ευ – ζην στα παιδιά, Πολεμικές Τέχνες

 Από τον καθηγητή πολεμικών τεχνών Αλέξανδρο Παρασίδη

παρ 3Οι Πολεμικές Τέχνες μας μαθαίνουν να ζούμε!

Αν εφαρμόσουμε τη φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών στην καθημερινότητα μας θα βιώσουμε τη ζωή μας με ουσιαστικό και όμορφο τρόπο. Παρακάτω παρουσιάζονται και αναλύονται 4 γνωμικά που θα μας καθοδηγήσουν.

  1. «Το αδύνατο είναι απλά μια μεγάλη λέξη, η οποία χρησιμοποιείται πολύ από ανθρώπους που βρίσκουν ευκολότερο να ζήσουν στον κόσμο όπως τους δόθηκε παρά να εξερευνήσουν τη δύναμη που έχουν για να τον αλλάξουν. Το αδύνατο δεν είναι πραγματικότητα, είναι μία γνώμη. Το αδύνατο δεν είναι κάποια δήλωση. Είναι ένα τόλμημα. Το αδύνατο είναι μια δυνατότητα. Το αδύνατο είναι προσωρινό. Το αδύνατο είναι ένα τίποτα» – Muhammad Ali (Boxing)

«Το παραπάνω γνωμικό μιλάει από μόνο του. Το αδύνατο και το απίθανο είναι απλώς όρια που επιβάλλουμε στους εαυτούς μας.  Πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι που καταφέρνουν αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο, όχι μόνο γιατί δε σταμάτησαν να προσπαθούν, αλλά και γιατί πίστεψαν ότι αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρουν. Δοκίμασε να πιστέψεις ότι όλα είναι δυνατά και να ελευθερώσεις το μυαλό σου από πεποιθήσεις που σε περιορίζουν να πας παραπέρα. Ρώτησε τον εαυτό σου: «Εάν ήξερα ότι όλα είναι δυνατά, τι θα έκανα σήμερα;».

  1. «Οι πέντε αρχές του Judo:

Παρατήρησε προσεκτικά τον εαυτό σου και την κατάστασή σου, παρατήρησε προσεκτικά τους άλλους και το    περιβάλλον σου.

Άδραξε την πρωτοβουλία σε οτιδήποτε αναλαμβάνεις.

Σκέψου όλες τις πλευρές, πράξε με αποφασιστικότητα.

Να ξέρεις πού να σταματήσεις.

Παράμεινε στο μέσο. – Jigoro Kano»

«Εφαρμόσιμες σχεδόν σε κάθε ζήτημα της ζωής, οι αρχές αυτές μας παρουσιάζουν μια στρατηγική αντίδρασης σε οποιαδήποτε κατάσταση. Κορυφαία αρχή, η παραμονή στο μέσο. Αποφυγή των ακροτήτων σε ότι επιδιώκουμε. Σκέψου ένα ζήτημα που σε απασχολεί και δες εάν θα μπορούσες να εφαρμόσεις τις αρχές αυτές!»

  1. «Βάλε τη σωστή ποσότητα δύναμης – ποτέ πάρα πολύ, ποτέ πολύ λίγο. Όλοι μας ξέρουμε ανθρώπους που απέτυχαν να κατορθώσουν ό,τι ξεκίνησαν να επιδιώξουν, επειδή δεν υπολόγισαν σωστά την ποσότητα προσπάθειας που χρειαζόταν. Στο ένα άκρο, βρέθηκαν πολύ μακριά από τον επιθυμητό στόχο. Στο άλλο, δεν ήξεραν πού να σταματήσουν» – Jigoro Kano (Judo)

«Η μη προσπάθεια ή η ανεπαρκής προσπάθεια οδηγεί σε στατικότητα και ίσως σε αποτυχία. Όμως και η υπερπροσπάθεια οδηγεί συχνά στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Πράγματι και στη ζωή είναι καλό να γνωρίζουμε ποια είναι τα όριά μας. Όταν υπερπροσπαθούμε, όταν πιέζουμε, δεν κουράζουμε μόνο τον εαυτό μας πιο γρήγορα, αλλά πιθανόν να επηρεάζουμε και τις καταστάσεις αρνητικά. Στη ζωή υπάρχει καιρός για όλα. Καιρός για εργασία αλλά και για διασκέδαση. Καιρός για προσπάθεια αλλά και ανάπαυση.

  1. «Πραγματική νίκη είναι η νίκη επί του εαυτού» – Morihei Ueshiba (Aikido)

«Τι σημαίνει να νικήσεις τον εαυτό σου;  Οι συνήθειές μας, οι σκέψεις μας, οι προσωπικοί μας περιορισμοί, οι σωστές και λάθος επιλογές μας είναι όλα μέρη του εαυτού μας. Εάν η τωρινή κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική, τότε ίσως κάτι θα πρέπει ν’ αλλάξουμε. Αλλάζοντας για παράδειγμα κάποιες συνήθειες που δεν μας βοηθάνε, δαμάζουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας και αυτή την αλλαγή μπορούμε να τη δούμε σαν μια μορφή νίκης. Ο εαυτός μας αποφασίζει τις αντιδράσεις μας στις αρνητικές καταστάσεις. Ο εαυτός μας όμως αποφασίζει την ευτυχία αλλά και το πώς τη βιώνουμε.»

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση