γυ 4

Εμμηναρχή: Από κορίτσι γυναίκα

Γυναικολόγος, Ιατρικά

Από τη γυναικολόγο Μαρία Παπαδοπούλου

Εμμηναρχή: Από κορίτσι γυναίκαγυ 4

Η εμφάνιση της περιόδου αντιπροσωπεύει μία από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας. Όποια και αν είναι η αντίδραση κάθε κοριτσιού (χαρά, αδημονία, φόβος ή ντροπή), η σημασία της πρώτης εμμηνορρυσίας είναι η ίδια για όλες μας. Αντιπροσωπεύει την απόδειξη ότι το κορίτσι γίνεται γυναίκα.

Η έφηβη έχει ανάγκη να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα της, προκειμένου να μπορέσει να το αντιμετωπίσει σωστά. Αυτή είναι η στιγμή που θα χρειαστεί την απόλυτη ψυχολογική υποστήριξη, καθοδήγηση και έγκυρη πληροφόρηση για όλα τα ερωτήματα που έχει όσον αφορά στην εμμηνορρυσία και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Τι είναι η περίοδος;

Καθώς τα κορίτσια εισέρχονται στην εφηβεία, αρχίζουν να αναπτύσσονται τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου τους (το στήθος τους αρχίζει να μεγαλώνει, ξεκινά η τρίχωση στην περιγεννητική περιοχή και στις μασχάλες) και αρχίζει να σχηματίζεται ένα πιο καμπυλόγραμμο σώμα. Ύστερα από περίπου ένα με ενάμιση χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να αναπτύσσεται το στήθος, εμφανίζεται πρώτη φορά περίοδος (ο ιατρικός όρος αυτού του συμβάντος είναι «εμμηναρχή»). Για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης διατροφής των παιδιών σήμερα, τα περισσότερα κορίτσια εμφανίζουν την πρώτη περίοδο σε ηλικία 9-16 ετών.

Η περίοδος δεν αφορά μόνο στην εμφάνιση της κολπικής αιμόρροιας. Αντιπροσωπεύει το γεγονός ότι η κοπέλα είναι πια ικανή να τεκνοποιήσει, αφού η εμμηνορρυσία είναι ο μηνιαίος κύκλος, κατά τη διάρκεια του οποίου το γυναικείο σώμα προετοιμάζεται για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Αυτή η προετοιμασία ξεκινά όταν οι ωοθήκες παράγουν δύο ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, που πυροδοτούν συγκεκριμένες αλλαγές στο ενδομήτριο, δηλαδή στον ιστό που επενδύει την εσωτερική επιφάνεια της μήτρας. Τα οιστρογόνα, στη συνέχεια, διεγείρουν την απελευθέρωση ενός (συνήθως) ώριμου ωαρίου από τις ωοθήκες. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ωορρηξία και πραγματοποιείται περίπου στο μέσο του γυναικείου κύκλου, δηλαδή τη 14η ημέρα ενός κύκλου 28 ημερών. Από τις ωοθήκες το ωάριο μετακινείται προς μία από τις δύο σάλπιγγες της μήτρας.

Εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί από το ανδρικό σπέρμα, θα χρειαστεί περίπου πέντε ημέρες για να φτάσει από τη σάλπιγγα στο σώμα της μήτρας και να προσκολληθεί στο παχύ στρώμα του ενδομητρίου (εμφύτευση). Αν όμως δεν γονιμοποιηθεί, το ωάριο αρχίζει να εκφυλίζεται, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης πέφτουν και το ενδομήτριο αποδομείται, καθώς αποβάλλεται (απόπτωση ενδομητρίου), προκαλώντας την αιμορραγία που αντιλαμβανόμαστε ως περίοδο.

Επειδή ακριβώς από εδώ και πέρα η έφηβη μπορεί κάλλιστα να γίνει μητέρα, θα πρέπει να γνωρίζει ποιες είναι οι αναγκαίες προφυλάξεις για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, καθώς αρχίζει πια να δείχνει σεξουαλικό ενδιαφέρον για το άλλο φύλο και σε λίγο διάστημα ενδέχεται να έχει και την πρώτη σεξουαλική της επαφή.

Ο μηνιαίος κύκλος και τι θα πρέπει να προσέξετε

Ο εμμηνορυσιακός κύκλος διαρκεί από την πρώτη ημέρα μιας περιόδου έως την πρώτη της επόμενης. Ο τυπικός κύκλος μιας ενήλικης είναι 28 ημέρες, αν και υπάρχουν γυναίκες που έχουν κύκλο διάρκειας ακόμη και 22 ή και 35 ημερών. Η περίοδος συνήθως διαρκεί πέντε ημέρες, αν και η διάρκειά της ποικίλλει. Πάντως, κατά την περίοδο μία γυναίκα χάνει συνολικά περίπου 35ml αίμα εμμηνορρυσίας (αίμα και υπολείμματα ενδομητρίου).

Τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηναρχή, οι εμμηνορυσιακοί κύκλοι είναι συχνά ακανόνιστοι. Μπορεί να είναι βραχύτεροι (τριών εβδομάδων), πιο μεγάλης διάρκειας (έξι εβδομάδων) ή ακόμη και να εμφανιστούν τρεις ή τέσσερις περίοδοι καθ΄ όλη τη διάρκεια του πρώτου χρόνου από την εμμηναρχή.

Η απουσία περιόδου ονομάζεται αμηνόρροια. Αν ένα κορίτσι δεν έχει εμφανίσει περίοδο μέχρι την ηλικία των 13 ετών ή τρία χρόνια μετά την εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου, κρίνεται αναγκαία η ιατρική διερεύνηση. Ο πόνος κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο, τριών ημερών της περιόδου ή λίγο πριν από αυτήν είναι φυσιολογικός και αναμενόμενος, αφού η μήτρα κάνει έντονες μυϊκές συσπάσεις στην προσπάθειά της να αποβάλει το ενδομήτριο που έχει υποστρέψει. Όμως, τα σημεία δυσμηνόρροιας, δηλαδή έντονου πόνου κατά την περίοδο, που επηρεάζει τις συνήθεις δραστηριότητες της νεαρής γυναίκας (όπως το σχολείο κ.λπ.), χρήζουν εξέτασης από γιατρό, δεδομένου ότι μπορεί να υποκρύπτουν άλλες παθολογικές γυναικολογικές καταστάσεις, όπως ενδομητρίωση , κύστες ωοθήκης, φλεγμονώδη νόσο πυέλου (PID) κ.ά.

Τα συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (PMS) δεν εμφανίζονται σε όλες τις γυναίκες και, αν εμφανιστούν, αυτό συμβαίνει αφού περάσουν αρκετά χρόνια από την εμμηναρχή.

Πάντως, όταν εμφανιστεί (ή λίγο νωρίτερα) η πρώτη περίοδος της κόρης σας, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε μαζί της ένα γυναικολόγο που εμπιστεύεστε και με τον οποίο αισθάνεστε άνετα, ώστε να πάρετε πιο σαφείς συμβουλές και οδηγίες, τόσο εσείς όσο και η νεαρή γυναίκα.

Μιλώντας για την περίοδο με το παιδί σας

Σίγουρα η συζήτηση ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά για θέματα που έχουν σεξουαλικές προεκτάσεις δεν είναι εύκολη, για καμία από τις δύο πλευρές. Όμως είναι αναγκαία και είναι βέβαιο ότι θα ενδυναμώσει τη μεταξύ σας σχέση.

Το πόσο ακριβείς και λεπτομερείς θα είστε εξαρτάται από το βαθμό ωριμότητας του παιδιού, ιδίως αν απευθύνεστε στο αντίθετο φύλο (μην απορείτε, γιατί και τα αγόρια έχουν απορίες για την περίοδο). Να λάβετε υπόψη σας ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αντιδρά με άλλο τρόπο, γι΄ αυτό χρειάζεται ειδικό χειρισμό. Αν νιώθετε άβολα μιλώντας στο παιδί σας γι΄ αυτά τα θέματα, φανείτε ειλικρινείς και πείτε του το. Να είστε σίγουροι ότι θα το εκτιμήσει. Μην τρομάζετε αν αρχίσει να κάνει πολλές ερωτήσεις. Αυτό είναι σημάδι ότι έχετε πετύχει την επαφή μαζί του και τα καταφέρνετε περισσότερο από καλά.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση