διατροφη

Οι γιορτές τελείωσαν…και τώρα τι κάνουμε;

Διατροφή, Ευ – ζην στα παιδιά

Από τη διατροφολόγο Σταυρούλα Γκιουζελίδου

Οι γιορτές τελείωσαν…και τώρα τι κάνουμε;

διατροφηΟι γιορτές έφτασαν στο τέλος τους! Ωραία περάσαμε, φάγαμε ήπιαμε και τώρα; Τώρα πως επανερχόμαστε στα κιλά μας, στις συνήθειες μας και γενικά σε »τάξη»; Από πόσους δεν περνάνε αυτές οι σκέψεις μόλις έρθει ο Ιανουάριος και οι γιορτές αποτελούν πλέον παρελθόν; Οι περισσότεροι πελαγώνουν ανεβαίνοντας στη ζυγαριά και δεν τολμούν να ανεβάσουν και τα παιδιά από φόβο γι ‘αυτό που θα αντικρίσουν. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Εντάξει ξεφύγαμε αρκετά από τον έλεγχο αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αγχωνόμαστε  τόσο.

Υπάρχουν 2 κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που ήταν σε προσπάθεια απώλειας βάρους και οι υπόλοιποι που δεν είχαν πρόβλημα. Ας δούμε λοιπόν ξεχωριστά αυτές τις δυο κατηγορίες.

Όσοι είχατε καταφέρει πριν τις γιορτές να χάσετε κάποια περιττά κιλά και τώρα είδατε πάλι τη ζυγαριά να ανεβαίνει σίγουρα χάσατε το κουράγιο σας και απογοητευμένοι δεν ξέρετε τι να πρωτοκάνετε για να επανέλθετε. Σίγουρα ο στόχος ήταν να παραμείνετε τουλάχιστον στα ίδια κιλά , αλλά αφού το »κακό » έγινε και δεν αλλάζει το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ανασκουμπωθείτε και να συνεχίσετε από εκεί που είχατε μείνει. Βγάλτε από το μυαλό σας δίαιτες εξπρές που κάνουν θαύματα και ταλαιπωρούν τον οργανισμό και ξεκινήστε ξανά την προσπάθειά σας.

Όσον αφορά τα παιδιά εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο εύκολα. Τα παιδιά ξέρουν πως με τη λήξη των διακοπών τελειώνει και ότι συνεπάγεται αυτές. Οπότε γι’ αυτά είναι αυτονόητο πως θα ξαναμπούν στον προηγούμενο ρυθμό τους. Χρησιμοποιήστε την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά για να τα προετοιμάσετε σιγά-σιγά και μετά τα Φώτα όλα πρέπει να είναι όπως πριν. Μην κάνετε ακρότητες όπως να απαγορέψετε τελείως τα γλυκά γιατί τα Χριστούγεννα έφαγαν πολλά μελομακάρονα ή κουραμπιέδες. Τα παιδιά χρειάζονται ομαλές αλλαγές και όχι αυταρχικές επιβολές. Στο κάτω-κάτω δε φταίνε αυτά που όπου κι αν γυρνούσαν το κεφάλι τους έβλεπαν πιατέλες γεμάτες με γλυκά.

Οι υπόλοιποι που δεν είχαν πρόβλημα βάρους πριν τις γιορτές αλλά μετά τις γιορτές τους στενεύουν λίγο τα ρούχα τους, αισθάνονται λίγο πιο φουσκωμένη την κοιλίτσα και γενικά βάλανε 2-3 κιλάκια, η καλύτερη λύση είναι απλά η προσοχή. Έτσι λοιπόν για τον επόμενο μήνα εκτός από την επαναφορά στους παλιούς ρυθμούς διατροφής , θα πρέπει να μειώσουν λίγο τη μερίδα του μεσημεριανού ή βραδινού τους γεύματος και να αποφύγουν τα γλυκά, ώστε χωρίς ιδιαίτερο κόπο να ξεφορτωθούν αυτά τα καινούρια ενοχλητικά κιλά. Τα παιδιά αν δεν ξέφυγαν πολύ και μόνο ξεκινώντας και πάλι τις δραστηριότητες τους θα ξαναβρούν τη φόρμα τους.

Έτσι λοιπόν μόλις περάσουν οι γιορτές μοιράζουμε ότι έχει μείνει στις πιατέλες σε γείτονες, γιαγιάδες και θείες, ξεκινάμε λίγο πιο έντονη δραστηριότητα (περπάτημα, σκάλες, ποδήλατο, γυμναστική, χορό κτλ.) , αφήνουμε την απογοήτευση στην άκρη και ξεκινάμε δυναμικά αλλαγές στη διατροφή τη δική μας και πιο ήπια στων παιδιών μας ενώ παράλληλα αποφεύγουμε γλυκά και αλκοόλ( οι μεγάλοι) για ένα διάστημα.

Αν λοιπόν στις γιορτές δεν καταφέρατε να κρατήσετε τις υποσχέσεις που δώσατε στον εαυτό σας περί εγκράτειας, μην παραιτείστε από την προ εορτών προσπάθειά σας. Κρατήστε το σαν υπενθύμιση για του χρόνου και προσπαθήστε ακόμη περισσότερο στις επόμενες γιορτές, είτε ο πειρασμός είναι τα μελομακάρονα είτε το τσουρέκι.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση