ατοπικη δερματιτιδα

Ατοπική δερματίτιδα

Δερματολόγος, Ιατρικά

Από τη δερματολόγο Μαριλένα Τοπαλίδου

Τι είναι ατοπική δερματίτιδα;

ατοπικη δερματιτιδαΕίναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης, έντονα κνησμώδης δερματοπάθεια. Αποτελεί τη συχνότερη χρόνια δερματοπάθεια των παιδιών και η συχνότητα της μάλιστα, έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30-40 χρόνια. Είναι ιδιαίτερα συχνή σε χώρες με δυτικό τρόπο ζωής, όπου θεωρείται ότι ευθύνονται, η μειωμένη έκθεση σε λοιμώξεις και η υπερβολή στους κανόνες υγιεινής.

Η ατοπική δερματίτιδα μαζί με την ψωρίαση έχουν τον μεγαλύτερο συντελεστή επίδρασης στην ποιότητα ζωής των παιδιών

Ποιες ηλικίες προσβάλει;

Στο 80% των ασθενών η νόσος ξεκινάει πριν τα πέντε έτη, ενώ προσβάλει με την ίδια συχνότητα άνδρες και γυναίκες.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν ατοπική δερματίτιδα;

Υπάρχει ισχυρή γενετική προδιάθεση. Επιπλέον βασικό χαρακτηριστικό της πάθησης, είναι ο διαταραγμένος επιδερμιδικός φραγμός, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη απώλεια νερού, ξηρότητα και κνησμός δέρματος, αλλά και αυξημένη είσοδος αλλεργιογόνων ερεθιστικών ουσιών και μικροβίων. Επίσης περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά τη νόσο, όπως ερεθιστικοί παράγοντες (ισχυρά σαπούνια,  καλλυντικά κ.α.), ψυχρό ξηρό κλίμα και αλλεργιογόνα. Τέλος θεωρείται ότι υπάρχει διαταραχή της ανοσιακής απάντησης, με αποτέλεσμα μια υπεραντιδραστικότητα σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

Ποιοι είναι οι τύποι της ατοπικής δερματίτιδας;

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι με διαφορετική εντόπιση  α. βρεφικός τύπος (2 μηνών έως 2 ετών)  β. παιδικός (2-12 ετών) γ. Εφήβων ενηλίκων >12 ετών.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της νόσου;

Το ατοπικό δέρμα αποικίζεται πολύ συχνά από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, ενώ υπάρχει αυξημένη επίπτωση σε ιογενείς λοιμώξεις, μυκητιάσεις, παρασιτώσεις. Επιπλέον λόγω του διαταραγμένου επιδερμιδικού φραγμού, διευκολύνεται η είσοδος μικροβίων, αλλεργιογόνων και ερεθιστικών ουσιών.

Ποια είναι η πρόγνωση της νόσου;

Όταν η νόσος εμφανίζεται σε βρεφική ηλικία, ένα ποσοστό 40-50% υποχωρεί έως το 5 έτος. Στο 10-20% των ασθενών η νόσος συνεχίζει δια βίου, ενώ 30-50% των πασχόντων θα εμφανίσουν αλλεργικό βρογχικό άσθμα ή ρινίτιδα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ποια είναι η θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας;

Στόχος της θεραπείας πρέπει να είναι τόσο η ύφεση των συμπτωμάτων, όσο και η εύρεση των επιβαρυντικών παραγόντων που προκαλούν έξαρση της νόσου. Βασικός κανόνας πρέπει να είναι λοιπόν η εκπαίδευση του ασθενούς ώστε να αποφεύγει τους εκλυτικούς παράγοντες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η τοπική αγωγή αρκεί. Αυτή μπορεί  να συμπεριλαμβάνει ενυδατικά προϊόντα, τοπικά κορτικοειδή, ανοσοτροποποιητικές κρέμες και τοπικά αντιβιοτικά. Ανάλογα με τη  σοβαρότητα του κνησμού, την ανθεκτικότητα της νόσου ή μια πιθανή επιμόλυνση, μπορεί να χορηγήσουμε συστηματική αγωγή, όπως κορτικοστεροειδή pos , αντιβιοτικά, αντιισταμινικά  η ακόμη και ανοσοκατασταλτικά  φάρμακα.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση