Στεπάνη6

Μια μέρα στον Παιδικό Σταθμό

Παιδαγωγικά, Προσχολική Ηλικία

Από την παιδαγωγό προσχολικής ηλικίας Τόνια Στεπάνη

Μια μέρα στον Παιδικό Σταθμό

Στεπάνη6Πολλές φορές σε συζητήσεις  μεταξύ γονέων ή παιδαγωγών  αναπτύσσεται ένα θέμα σημαντικό που απασχολεί όλους. Τίθενται προβληματισμοί του τύπου, «να ξεκινήσουμε παιδικό σταθμό;», «είναι καλό για το παιδί;», «πως περνάνε τα παιδιά το χρόνο τους  σε αυτόν;», «δε θέλω μόνο τη φύλαξη!».

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο βρεφονηπιακός σταθμός  είναι  ένας χώρος φύλαξης αλλά όχι μόνο. Είναι ένας χώρος διαπαιδαγώγησης που στοχεύει  στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού κατά τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του, χρόνια καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα εξέλιξη ενός ατόμου, για τη διαμόρφωση  της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του.

Στόχοι του προγράμματος του παιδικού σταθμού είναι η γνωστική ,η ψυχοσυναισθηματική και η ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, πράγματα τα οποία εξελίσσονται μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων με παιγνιώδη τρόπο, πρόγραμμα  ζωντανό ,  ευέλικτο και κατάλληλο για την κάθε ηλικιακή ομάδα. Το περιβάλλον είναι πλούσιο σε ερεθίσματα και  με ανθρώπους που λειτουργούν ως εμψυχωτές των παιδιών. Μέσω των διαφόρων παιχνιδιών και δραστηριοτήτων τα παιδιά  προσαρμόζονται σε μια ομάδα, μαθαίνουν να συνεργάζονται , να μοιράζονται ,να ανταλλάσσουν , αυτονομούνται και αποκτούν υπευθυνότητα. Επιπλέον λαμβάνουν συνεχώς πληροφορίες τις οποίες επεξεργάζονται  και αποκτούν γνώσεις.

Μια μικρή εικόνα από όσα διαδραματίζονται στο δικό μας κόσμο:

Εικαστικά- ζωγραφική: μέσω των εικαστικών δραστηριοτήτων τα παιδιά καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, πειραματίζονται με πολλά υλικά και χρώματα και ανακαλύπτουν τους τρόπους χρήσης τους. Έτσι αναπτύσσεται η αυτοσυγκέντρωση και καλλιεργείται η λεπτή κινητικότητα.

Ανάγνωση βιβλίων και αφήγηση παραμυθιών: συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια , στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, στη γλωσσική ανάπτυξη και στη σωστή δομή του εγκεφάλου αυξάνοντας την ευφυΐα.

Ψυχοκινητική αγωγή: τα παιχνίδια κινητικών δραστηριοτήτων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του παιδαγωγικού προγράμματος. Η προσχολική ηλικία  διακρίνεται από έντονο ρυθμό ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων μιας και η κίνηση αποτελεί μέσο μάθησης. Χρησιμοποιώντας  διάφορα υλικά όπως στεφάνια ,μπάλες, υφάσματα, πλακάκια ισορροπίας  τα παιδιά παίζουν και ταυτόχρονα αποκτούν εμπειρίες και γνώσεις. Οι κινητικές δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν φυσική κατάσταση, να γνωρίσουν το σώμα τους,  την  τοποθέτησή του μέσα στο χώρο και να προσαρμοστούν σε αυτόν.

Συμβολικό παιχνίδι: μια τάξη στην οποία βρίσκονται παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι διαμορφωμένη με γωνιές-κέντρα δραστηριοτήτων ,στις οποίες εξελίσσεται το συμβολικό παιχνίδι. Παιχνίδι ανεκτίμητης αξίας για τη συναισθηματική, κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη των  παιδιών. Εμφανίζεται περίπου στον 18ο μήνα της ζωής του ,το παιδί χαϊδεύει η φροντίζει μια κούκλα, χρησιμοποιεί το τουβλάκι ως τηλέφωνο, παριστάνει ότι μαγειρεύει και τρώει κ.α. Το συμβολικό παιχνίδι λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά και δίνει διέξοδο στη φαντασία βοηθά στη γλωσσική εξέλιξη και αναπτύσσει τις κοινωνικές σχέσεις. Μέσα από αυτό τα παιδιά οργανώνουν τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους.

Φυσικές επιστήμες: πειράματα κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών , παιχνίδια με το νερό ή την άμμο ενισχύουν τις πολλαπλές διαδικασίες της μάθησης , όπως την παρατήρηση, την εξερεύνηση, την ανακάλυψη και τον πειραματισμό. Προσφέρουν γνώσεις και αναπτύσσουν τη σκέψη με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

Κουκλοθέατρο: αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας  και προσφέρει στα παιδιά ερεθίσματα που τα καλλιεργούν ψυχικά, συναισθηματικά, νοητικά και γνωστικά.

Επιτραπέζια παιχνίδια-πάζλ: η ενδυνάμωση του μυαλού και η ικανότητα του να ανταποκριθεί γρήγορα  σε καταστάσεις έρχεται μέσα από την ενασχόληση  με τα πάζλ. Τα παιχνίδια τέτοιου τύπου καλλιεργούν τη δημιουργικότητα, την συγκέντρωση και κάνουν  τα παιδιά πιο εφευρετικά και παραγωγικά σε καινούριες ιδέες.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση