8.11

Η μουσική και τα συναισθήματα

Ευ – ζην στα παιδιά, Μουσική

Από τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου Κόψα Δημήτρη Κόψα.

8.11Η μουσική και τα συναισθήματα

Η επίδραση της μουσικής στον άνθρωπο είναι τόσο πιο ισχυρή και διεισδυτική από την επίδραση που ασκούν σ’ αυτόν οι άλλες τέχνες, επειδή οι άλλες τέχνες εκφράζουν τις σκιές των πραγμάτων, ενώ η μουσική την ουσία τους. Ο A. Schopenhauer είπε πως μουσική ίσον συναισθήματα. Δύσκολο να το αμφισβητήσει κανείς αυτό.

Η μουσική εξελίσσει την ιστορία της ως παράλληλη μ’ εκείνη της γλώσσας, κατ’ ουσίαν ως παράλληλη με την ανθρώπινη εξέλιξη. Ο έναρθρος λόγος ως ηχητικό μέσο δε μπορεί να αποδώσει το φάσμα των αποχρώσεων και των προσωπικών ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων. Έτσι ο άνθρωπος ανέπτυξε ένα νέο ηχητικό μέσο έκφρασης, το Μουσικό Λόγο. Όπως η γλώσσα χρησιμοποιείται στην έκφραση παραστάσεων και εννοιών, στην ονομασία των πραγμάτων, έτσι, και η Μουσική αποδεικνύεται απαραίτητη στη διερμηνεία της ανθρώπινης ύπαρξης και του συνόλου των συναισθημάτων της.

Από αρχαιοτάτων χρόνων πολλοί επιστήμονες και φιλόσοφοι καταπιάστηκαν με τη σύνδεση της μουσικής και των συναισθημάτων. Πρώτος απ’ όλους, ο θεωρητικός της μουσικής, Πυθαγόρας, περιέγραψε το τρόπο με τον οποίο η μουσική επιδρά στη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Ο Πλάτωνας επίσης, υποστήριξε πως η μουσική έχει ηθοπλαστική δύναμη. Ιδιαίτερα η «καλή», η «σεμνή» μουσική (όπως τη χαρακτηρίζει) με το ρυθμό και το τόνο της επηρεάζει τη σκέψη θετικά και βρισκόταν στην ιδανική Πολιτεία του. Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι “η ικανότητα της μουσικής να επιδρά στις ψυχικές καταστάσεις των ακροατών, είναι συνδεδεμένη με το χαρακτήρα και την ψυχολογική κατάσταση του κάθε ατόμου στο οποίο απευθύνεται” . Ο Ιπποκράτης επίσης, συνιστούσε στους ασθενείς του θεραπείες με μουσική και παρατηρούσε τις επιδράσεις της στους ανθρώπους.

Η διασύνδεση της μουσικής με τα συναισθήματα απασχόλησε τους επιστήμονες και στη σύγχρονη εποχή. Μελέτες έχουν δείξει ότι από τη στιγμή που η μουσική εισχωρήσει στα αυτιά του ανθρώπου αρχίζει ένα ταξίδι. Οι ήχοι γίνονται ερεθίσματα που περνούν από τα ακουστικά νεύρα και φτάνουν στον εγκέφαλο. Εκεί δημιουργείται ένα κύκλωμα δονήσεων που μπορούν να εκδηλωθούν ως εξωτερικές σωματικές αντιδράσεις. Παρατηρήθηκε πως άτομα που βίωσαν μια ισχυρή μουσική εμπειρία, αντέδρασαν με δάκρυα, ρίγος, αύξηση της θερμότητας, πόνο, αύξηση καρδιακού ρυθμού κλπ. Όπως η τροφή ή μια ζεστή αγκαλιά, το άκουσμα μιας αγαπημένης μελωδίας ενεργοποιεί το μέρος του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνο για την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με το συναίσθημα της χαράς. Ο τρόπος που αλληλοεπιδρά με τον εγκέφαλό μας, συνδέει σε απόλυτη αρμονία τις περισσότερο εξελιγμένες περιοχές του εγκεφάλου μας με τις παλαιότερες!

Ο Καθηγητής, Γνωστικής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης, Jacob Jolij, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν, αναφέρει: «Η μουσική μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στα συναισθήματά μας. Από το να μας κάνει ευτυχείς μέχρι να μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Ένα ορισμένο είδος μουσικής μπορεί να ενεργοποιήσει συναισθήματα και ορμόνες που επηρεάζουν άμεσα τη διάθεσή μας».

Μουσική και συναίσθημα, 2 λέξεις αλληλένδετες. Δε μπορεί κανείς να φανταστεί μουσική που δε γεννά κάποιου είδος συναισθήματος. Ο ήχος, η μουσική έχει τη δύναμη να μας ταξιδεύει. Κάθε νότα, κάθε φράση και ένα συναίσθημα. Συναισθήματα που ταυτίστηκαν με ανθρώπους, με τοπία, με στιγμές που θα μας συνοδεύουν για πάντα στη ζωή μας και θα έρχονται μπροστά μας σαν αναμνήσεις κάθε φορά που ακούμε.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση