7.8.1

Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα

Ιατρικά, Καρδιολόγος

Από την ειδική καρδιολόγο Αλεξάνδρα Λάμπρου.

7.8.1Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα

Η ανθρώπινη καρδιά έχει, από κατασκευής, τέσσερις βαλβίδες, μία από τις οποίες είναι η αορτική βαλβίδα. Η φυσιολογική αορτική βαλβίδα έχει τρία φύλλα, τρεις γλωχίνες. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η κατασκευή της βαλβίδας διαταράσσεται στην αρχή της εγκυμοσύνης, λόγω μη σωστής λειτουργίας του συνδετικού ιστού,  με αποτέλεσμα να συγκολλώνται οι δύο γλωχίνες σε μία.

Το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας είναι η γέννηση παιδιών, κυρίως αγοριών, με δίπτυχη αορτική βαλβίδα, δηλαδή με μια βαλβίδα που διαθέτει δύο αντί τρία, φύλλα. Η δίπτυχη αορτική βαλβίδα είναι μια από τις συχνότερες συγγενείς (εκ γενετής) καρδιοπάθειες.

 Η συχνότητα στον πληθυσμό  

Η συχνότητα εμφάνισης της δίπτυχης αορτικής βαλβίδας είναι 1-2% στα παιδιά και παρουσιάζεται συνήθως σε αγόρια (3 αγόρια : 1κορίτσι). Η παρουσία δίπτυχης αορτικής βαλβίδας συνδυάζεται σε ποσοστό 55% και με άλλες συγγενείς ανωμαλίες όπως η διάταση του αρχικού τμήματος της αορτής και η στένωση του ισθμού της αορτής. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι συχνά κληρονομείται, επομένως όταν ένας γονιός έχει δίπτυχη αορτική βαλβίδα, τα παιδιά του έχουν 25% περίπου πιθανότητα να παρουσιάζουν την ίδια κατασκευαστική ιδιαιτερότητα. Επομένως, η εξέταση “κλειδί” για τη διάγνωση της δίπτυχης αορτικής βαλβίδας είναι ο υπέρηχος της καρδιάς.

7.8.2Πορεία – Πρόγνωση

Περίπου 1 στα 50 παιδιά με δίπτυχη αορτική βαλβίδα θα παρουσιάσει συμπτώματα από σημαντική βαλδιδοπάθεια μέχρι την εφηβεία. Ωστόσο το πιθανότερο είναι η βαλβίδα να λειτουργεί αποτελεσματικά για δεκαετίες, με τα συμπτώματα (δύσπνοια, πολύ εύκολη κόπωση, αρρυθμίες, στηθάγχη, λιποθυμία) να εμφανίζονται συνήθως στην ηλικία των 40 ετών και πάνω, οπότε και είναι απαραίτητη η χειρουργική αντικατάστασή της.

 Μέτρα πρόληψης

Εφόσον διαγνωστεί η δίπτυχη αορτική βαλβίδα απαιτείται ετήσιος καρδιολογικός έλεγχος ώστε να ελέγχεται η κατάστασή της λειτουργίας της.

Πέρα, όμως, από τον ετήσιο έλεγχο θα πρέπει τα παιδιά αυτά να μάθουν να καταναλώνουν ελάχιστο αλάτι, συνήθεια που θα έχουν και ως ενήλικες, για να αποφευχθεί η αύξηση της πίεσης, να έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος ώστε να μην καταπονείται η βαλβίδα, να μην καπνίζουν και να ασκούνται συστηματικά. Ωστόσο, στο κομμάτι της άσκησης απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί τα παιδιά αυτά απαγορεύεται να κάνουν άσκηση με άρση βάρους ή πολύ έντονη καταπόνηση. Είναι επιθυμητή η αερόβια άσκηση χωρίς υπερβολές!

Η δίπτυχη αορτική βαλβίδα είναι μια συγγενής καρδιοπάθεια που μπορεί να παραμείνει χωρίς σημαντικές βλάβες για πολλά χρόνια εφόσον διαγνωστεί νωρίς, παρακολουθείται συστηματικά και το παιδί προσαρμοστεί στους κανόνες της σωστής διατροφής και της κατάλληλης άσκησης.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

5 comments

  • Καλησπερα. Ο γιος μου 3.5 ετων διαγνωστηκε τυχαια με διπτυχη αορτη χωρις στενωση. Σαν δρασρηριοτητες κανει 1 φορα την εβδομαδα ξιφασκια 2 φορες την εβδομαδα κολυμβηση κ 2 φορες την εβδομαδα krav maga. Πιστευεται ειναι πολλες οι δραστηριοτητες ; μηοως χρειαζεται καποια να την σταματησουμε για να μην κουραζεται; σας ευχαριστω πολυ!!

    • Καλησπέρα και σε εσάς. Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό που ανακαλύψατε πολύ νωρίς, την ανατομική αυτή κατασκευή του παιδιού, ώστε να παρακολουθείτε την εξέλιξή της και να αποφεύγετε ό,τι μπορεί να την επιδεινώσει. Η δίπτυχη αορτική βαλβίδα εκφυλίζεται πολύ αργά και συνήθως, εκδηλώνει συμπτώματα μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής. Ωστόσο, αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί σε όλους! Η αερόβια άσκηση, όπως αυτή που κάνει ο γιος σας- ξιφασκία, κολύμβηση, krav maga- δεν έχει καμία αντένδειξη στην δίπτυχη αορτική βαλβίδα. Αυτά που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα αθλήματα με άρση βάρους, και γενικότερα η άσκηση με βάρη, γιατί προκαλούν απότομη αύξηση των παλμών και της πίεσης και επομένως επέρχεται γρηγορότερα τη φθορά της βαλβίδας. Επομένως, η άσκηση που κάνει το παιδί δεν το επιβαρύνει, εφόσον η δίπτυχη αορτική βαλβίδα δεν έχει στένωση ή ανεπάρκεια, όπως μου αναφέρετε. Όμως, να μην παραλείπετε τον καρδιολογικό έλεγχο, μια φορά το χρόνο, για να είστε βέβαιοι για την καλή εξέλιξή της.
      Αλεξάνδρα Λάμπρου, Ειδική Καρδιολόγος

  • Σας χαιρετώ, ο γιος μου είναι 11.5 ετών και διαγνώστηκε με επιτυχή αορτική βαλβίδα, είναι αθλητης του τζούντο με πολλές διακρίσεις, κάνει ανελλιπώς 3 φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα έχουν και ασκηση με σχοινιά ( ανεβαίνουν σχοινια με τα χερια) . Αυτα που κάνει είναι υπερβολικά? Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • Καλησπέρα σας,ο γιος μου 8 χρονον γεννήθηκε με στένωση πνευμονικης βαλβίδας κ διπτυχη αορτικη βαλβίδα 9 μηνών κάναμε μπαλονάκι, παρακολουθείτε κάθε 6 μήνες η ένα χρόνο ανάλογα, μας έχουν συστήσει χυμιοπροφυλαξη πριν από κάθε οδοντιατρική πράξη αντιβίωση, κ κάποια αθλήματα όπως ποδόσφαιρο κ ότι έχει έντονη σωματική επαφή βάρος σπρώξιμο να το αποφεύγουμε κλπ .
    Στα 6 του χρόνια άλλαξα γιατρό γτ δεν μας είχε το κάνει τόσο γνωστο την δυπτιχη αορτικη βαλβίδας, κ τι ν προσέχουμε κ το μάθαμε πριν λίγους μήνες….

Αφήστε μια απάντηση