13. Λασκαρίδου.jpg σιτε

Χοροθεραπεία

Ευ – ζην στα παιδιά, Χορός

Από τη γυμνάστρια Βενετία Λασκαρίδη.

13. ΛασκαρίδουΧοροθεραπεία

Η Χοροθεραπεία είναι η θεραπευτική χρήση του χορού ως μεθόδου ψυχοθεραπείας και βασίζεται στην υπόθεση ότι το μυαλό και το σώμα βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση (Schoop, 1974). Βασίζεται σε ψυχολογικές και σωματικές διεργασίες που συνδέουν το σώμα, τις αισθήσεις, το νου και την ψυχή. Ως μέθοδος χρησιμοποιείται από πολλές διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές.  Η Χοροθεραπεία προσεγγίζει την θεραπεία σε μια διάσταση όπου οι ψυχικοί παράγοντες επηρεάζουν τις σωματικές συνθήκες και αντίστροφα.

Το σώμα μας είναι το απόλυτο και μοναδικό μέσο που έχουμε διαθέσιμο για να δημιουργήσουμε αλλαγή στην ζωή μας και στον τρόπο που βιώνουμε τον εαυτό μας, επειδή σε αυτό «κατοικούμε» και με αυτό εκφραζόμαστε και δημιουργούμε ανά πάσα στιγμή. Το σώμα αποθηκεύει, «κρατάει» τις εμπειρίες και ενώνει τις ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις πολλές φορές περισσότερο από ότι οι λέξεις.  Το σώμα μας κρατάει και επικοινωνεί προς τα έξω την «προσωπική μας ιστορία», δίνει πληροφορίες για το πώς διαχειριζόμαστε τον εσωτερικό μας κόσμο και πώς τον προβάλλουμε προς τα έξω, μας περνάει μηνύματα τα οποία οφείλουμε να παρατηρήσουμε και να ακούσουμε. Η Χοροθεραπεία κινητοποιεί το σώμα να αφυπνιστεί, να ξυπνήσει τα βασικά αρχέτυπα και να τα εκφραστεί.

Τρείς είναι οι θεωρητικές εκτιμήσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η χοροθεραπεία:

  1. Η γλώσσα του σώματος, ο τρόπος κίνησης και η αναπνευστική συμπεριφορά, αντανακλούν τη ψυχολογική       κατάσταση του ανθρώπου.
  2. Η κίνηση αποτελεί μέσον επικοινωνίας.
  3. Υπάρχει θεραπευτική αξία στην εμπειρία μέσω της τέχνης και συγκεκριμένα του χορού και με τρόπους ευφάνταστους, ο συμμετέχων στην ομάδα χοροθεραπείας  εξελίσσεται δημιουργικά, ζει και αναβιώνει τον εαυτό του μέσα από διαδικασίες οι οποίες τού δίνουν τη δυνατότητα να χαλαρώσει .

Δύσκαμπτο σώμα, θλιμμένη «ψυχή».

Η προσωπικότητα επηρεάζει και επηρεάζεται από τον τρόπο κίνησης. Τα βιώματα, τα συναισθήματα, τα νοητικά πρότυπα, ξεδιπλώνονται μέσω του προσωπικού τρόπου κίνησης. Κινητικές δυσκαμψίες αντανακλούν αντίστοιχους περιορισμούς στην προσωπικότητα του ατόμου και στον τρόπο που επικοινωνεί και συναναστρέφεται. Το πώς αισθάνεται η ψυχή φαίνεται στον τρόπο που το σώμα ενδύεται τους μυς. Εάν αυτοί μοιάζουν με πανοπλία, σε ένα άλλο επίπεδο, η ψυχή φοράει και αυτή ένα αμυντικό σύστημα ισχυρής προστασίας από διάφορα συναισθήματα. Έτσι, χρόνιες μυϊκές εντάσεις σε ορισμένα σημεία του σώματος, εκφράζουν παράλληλα καταπίεση ορισμένων συναισθημάτων. Υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στη μυϊκή συμπεριφορά, τον ψυχισμό, την κίνηση και την εκφραστικότητα.

Χοροθεραπεία σε παιδιά:

Η χοροθεραπεία χρησιμοποιώντας τις ποιότητες της κίνησης (χρόνο, χώρο, βάρος και ροή)  βοηθάει το παιδί  να αναπτύξει την εσωτερική αίσθηση του χρόνου, του χώρου ή της ροής ενέργειας, καθώς και την αίσθηση του κέντρου βάρους ή την αίσθηση του «φυσικού εαυτού». Βοηθά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς να γνωρίσουν το σώμα τους, να το αγαπήσουν, να μάθουν να εκφράζονται δημιουργικά μέσα από αυτό, να μάθουν να αναπτύσσουν ολόκληρο το δυναμικό τους και τα ταλέντα τους, να αναπτύξουν την επικοινωνία και την κοινωνικότητα τους, να βελτιώσουν τη δυνατότητα εστίασης και συγκέντρωσης και το σημαντικότερο όλων να παίξουν και να χαρούν. Απαραίτητη προϋπόθεση να αγαπούν το χορό και την κίνηση και να είναι ικανά να συμμετέχουν σε ομάδα.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση