χορός

Χορός, τέχνη ή άθλημα;

Ευ – ζην στα παιδιά, Χορός

Από τη γυμνάστρια Βενετία Λασκαρίδη.

χορός                                       Χορός, τέχνη ή άθλημα;

              O άνθρωπος για να εκφράσει τη χαρά, τη λύπη, το θυμό αλλά και κάθε συναίσθημα του χρησιμοποιώντας το σώμα του, δημιούργησε την πιο όμορφη και απολαυστική μορφή τέχνης, τον πιο σύνθετο και εντυπωσιακό τρόπο έκφρασης συναισθημάτων, το χορό. Ο χορός κατά την παιδική, την εφηβική, την ενήλικη ζωή μας μέχρι και τα βαθιά γεράματα, είναι σίγουρο ότι κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη!

Ο χορός άραγε είναι άθλημα; Εδώ υπάρχουν διαφωνίες με πολλούς να υποστηρίζουν κατηγορηματικά ότι ο χορός είναι τέχνη άρα δεν μπορεί να είναι άθλημα. Όλα τα είδη χορού θα μπορούσαν να είναι πέρα από μια σπουδαία τέχνη και ένα πολύ ανταγωνιστικό άθλημα! Άθλημα με κανονισμούς, κριτές , βαθμολογία και κατηγορίες. Σε κάθε άθλημα απαιτούνται από τους αθλητές ιδιαίτερες ικανότητες. Έτσι συμβαίνει και με το χορό και πολλές φορές οι απαιτούμενες από τον αθλητή ικανότητες είναι και περισσότερες. Οι αθλητές-χορευτές πρέπει να διαθέτουν ευλυγισία, δύναμη, αλτικότητα, ταχύτητα, ισορροπία , πειθαρχία , υπομονή, συγχρονισμό, φαντασία και γνώση.

Οι αθλητές-χορευτές για να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα διεκδίκησης και πρώτων θέσεων, πρέπει να προετοιμάζονται πολλούς μήνες πριν από κάθε διαγωνισμό, να περνούν αρκετές ώρες στο γυμναστήριο, να ακολουθούν ειδική διατροφή και να μαθαίνουν καινούργια πράγματα και τεχνικές κάθε φορά. Ο χορός σαν άθλημα έχει ακόμη μία δυσκολία, εξελίσσεται! Κάθε φορά για τον αθλητή χορού είναι μια διαφορετική φορά. Καινούργια βήματα , καινούργια χορογραφία , νέες τεχνικές. Οι αντίπαλοι κάθε φορά πιο σπουδαίοι και καλύτερα προετοιμασμένοι. Οι κριτές πιο αυστηροί και απαιτητικοί. Οι βαθμοί και οι προκρίσεις κερδίζονται με μεγαλύτερη προσπάθεια και οι τίτλοι έρχονται πιο δύσκολα.

Ο χορός «λένε», δεν είναι άθλημα. Αφού δεν το αναγνωρίζει η ολυμπιακή επιτροπή σαν επίσημο αγώνισμα. Κακώς δεν έχει αναγνωρισθεί ο χορός σαν ολυμπιακό αγώνισμα ακόμα, αφού δεν υπάρχουν πλέον πολλές χώρες σε όλες τις ηπείρους που να μην γίνονται αγώνες χορού, με πρωταθλήματα και ομοσπονδίες. Αναφέρεται ότι για να αναγνωρισθεί ένα αγώνισμα σαν ολυμπιακό, οι κανόνες λένε ότι αυτό πρέπει να υπάρχει σε εβδομήντα πέντε χώρες και τέσσερις ηπείρους από τους άντρες και σε σαράντα χώρες και τρεις ηπείρους από τις γυναίκες. Ο χορός αυτά τα επίπεδα τα ξεπερνά και δεν υστερεί σε τίποτα από την ρυθμική γυμναστική, που περιλαμβάνει μουσική και χορό και είναι αναγνωρισμένο ολυμπιακό αγώνισμα.

Ο χορός είναι άθλημα και μάλιστα πολύ σημαντικό. Οι αθλητές του χορού είναι και αυτοί σπουδαίοι αθλητές, όπως όλοι οι άλλοι αθλητές των άλλων αγωνισμάτων, ολυμπιακών και μη. Αξίζουν λοιπόν σεβασμό, θαυμασμό και επιβράβευση για την προσπάθεια τους.

Οι αθλητές του χορού μας δείχνουν τον δρόμο. Ο χορός είναι πολύ όμορφο και πολύ σημαντικό αγώνισμα. Σαν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, που πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο, των κορυφαίων αθλητών όλων των αγωνισμάτων, των πρωτοπόρων εμπνευστών του ολυμπισμού, δεν πρέπει να μείνουμε μακριά από ένα τόσο όμορφο αγώνισμα. Ας μείνουμε αφοσιωμένοι πιστά στην ιδέα ότι ο χορός ομορφαίνει τη  ζωή μας , βελτιώνει το σώμα και τη ψυχή μας. Μας προσφέρει υγεία , ψυχαγωγία και ευτυχία.

 

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

 

One thought on “Χορός, τέχνη ή άθλημα;

 • Ο χορος από την δημιουργία του ανθρώπου υπήρξε ο βασικός πυλώνας έκφρασης των συναισθημάτων ,καθώς και μέσω διαπαιδαγώγησης !!!!
  Υπήρξε ανα τους αιώνες μέσο θρησκευτικό ,μαγικο ,μέσο παράδοσης ,ψυχαγωγίας και τόσα αλλά .
  Ο χορος σε όλες του τις μορφές συγκαταλέγεται στις παραστατικές τέχνες ….
  Είναι μέσο έκφρασης ,ψυχικής ανάτασης ,επικοινωνίας…. …..καλλιτεχνικής ερμηνείας !!!!
  Εάν κάποιος θέλει και μπορεί να ερμηνεύσει το πνεύμα ,το συναίσθημα ,την ιδέα ,μέσα από τα τεχνοκρατικά μέσα των ποσοτικών ερευνών …..ίσως τότε να είναι αθλητισμός !!!!!! Οπως θα είναι και το θέατρο ,η ζωγραφική ,η γλυπτική και όλες οι καλες τέχνες .
  Νομίζω ότι ο αθλητισμός έχει τις δικές του παραμέτρους !!!!
  Με εκτίμηση
  Αλέξανδρος Χατζιαρας

Αφήστε μια απάντηση