Ανέστη6

Τα βασικά σημεία της «δημιουργικής πειθαρχίας»

Παιδαγωγικά, Προσχολική Ηλικία, Σχολική Ηλικία

Από την παιδαγωγό Αργυρώ Ανέστη.

Τα βασικά σημεία της «δημιουργικής πειθαρχίας»

Ανέστη6Η σωστή ανατροφή των παιδιών είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί κάθε γονιό. Παρόλα αυτά στην σημερινή κοινωνία παρατηρούνται γονείς που αφήνουν σε «δεύτερο πλάνο» την ανατροφή των παιδιών τους. Ένας από τους λόγους αυτής της παραμέλησης είναι και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην επιβολή της πειθαρχίας στα παιδιά τους.

Παρακάτω θα παρουσιαστούν κάποια βασικά σημεία που θα βοηθήσουν κάθε γονιό στη διαδικασία της σωστής ανατροφής και στην επιβολή της «δημιουργικής πειθαρχίας»  με τον καλύτερο και εποικοδομητικότερο τρόπο.

Με τον όρο «δημιουργική πειθαρχία» καλούμε την ωφέλιμη πειθαρχία που εν τέλει θα ενισχύσει και θα καλλιεργήσει την προσωπικότητα του παιδιού και δεν θα την ευνουχίσει καθιστώντας το κοινωνικά δυσλειτουργικό.

  • Ξεκάθαρα όρια

Η εντύπωση που κυριαρχεί σε πολλούς γονείς είναι πως επειδή για εκείνους κάποια πράγματα είναι αυτονόητα το ίδιο ισχύει και για το παιδί τους. Αυτή η προσέγγιση κρύβει πολλούς κινδύνους. Μη θεωρείται τίποτα αυτονόητο για το παιδί. Κανένα παιδί δεν ξέρει από μόνο του τι δεν πρέπει να κάνει, γι’ αυτό ο γονιός πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα ποια είναι τα όρια που δεν πρέπει να ξεπερνά.

  • Προειδοποιήσεις

Ένα παιδί συχνά ξεχνιέται και τείνει να συμπεριφέρεται με ακατάλληλες συμπεριφορές για την δεδομένη περίσταση. Ο γονιός μπορεί να το αντιληφθεί έγκαιρα με αποτέλεσμα να το προειδοποιήσει και να προλάβει την επικείμενη μη επιθυμητή πράξη του παιδιού (σκανταλιά ή αργοπορία). Η προειδοποίηση μπορεί να έχει τη μορφή υπενθύμισης ή ακόμα και τη μορφή «απειλής» για στερητική τιμωρία.

12,40€ μόνο 7,90€

εξωφ. οδηγος γονεα

*για περισσότερες συμβουλές διαβάστε το βιβλίο «Οδηγός γοΝέα»

  • Πειθαρχία

Ένα παιδί θα φτάσει συχνά στο να ξεπεράσει τα όριά του αγνοώντας τους κανόνες των γονιών του και να δοκιμάσει την ανοχή τους. Η επιβολή της πειθαρχίας σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο γεγονός που θα μάθει στο παιδί πως οι πράξεις του έχουν και τις ανάλογες συνέπειες. Η ένταση της «τιμωρίας» εξαρτάται από την ένταση και τη συχνότητα της πράξης του παιδιού. Ο γονιός δεν πρέπει να κάνει πίσω.

  • Αυτοκυριαρχία

Κλειδί για την ομαλή επιβολή της πειθαρχίας είναι η αυτοσυγκράτηση και η διατήρηση μιας αυστηρής αλλά ψύχραιμης στάσης. Έτσι λοιπόν, μη χάνετε τον έλεγχο των νεύρων σας και μην υψώνετε τον τόνο της φωνής σας. Διδάξτε του με την στάση σας την αυτοκυριαρχία και συζητήστε ήρεμα τι έκανε λάθος και για ποιον λόγο τιμωρείται. Τα αποτελέσματα θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

  • Συνέπεια λόγων και πράξεων

Το παιδί πρέπει να κατανοεί τους κανόνες που βάζετε και για αυτό δεν αρκεί να τους το δηλώσετε μόνο προφορικά. Ένα παιδί πρέπει να ξέρει πότε το «όχι» σημαίνει όχι και είναι μη διαπραγματεύσιμο. Να είστε συνεπής στα λόγια σας και στη στάση σας.

  • Ενθάρρυνση και επιβράβευση

Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί να γνωρίζει πότε είστε ευχαριστημένοι μαζί του. Μια καλή κουβέντα και μια εγκάρδια αγκαλιά αρκούν. Απλά μην το ξεχνάτε! Κάντε το συχνά, δίνοντας του κίνητρο να συνεχίσει να προσπαθεί. Μπορείτε ακόμα ως κίνητρο να εφαρμόσετε κάποιο σύστημα αναγνώρισης της επιτυχίας σε πίνακα με αστεράκια ή φατσούλες.

Να θυμάστε ότι για το παιδί σας είστε ότι πολυτιμότερο υπάρχει. Πρέπει να αναζητάτε πάντα το καλύτερο για αυτό και να είστε συμμέτοχοι στην ανατροφή του. Δώστε στο παιδί σας τα εφόδια που χρειάζεται για να πατήσει δυνατά στα πόδια του. Καλλιεργείστε του μια ισχυρή και λειτουργική προσωπικότητα έτσι ώστε να καταφέρει να σταθεί και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της κοινωνίας μας και τότε να είστε σίγουροι ότι θα σας ευχαριστεί που του μάθατε από μικρό την αυτοκυριαρχία, την πειθαρχία και την συνέπεια λόγων και πράξεων.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση