Βενετία Λασκαρίδη

Τα οφέλη του χορού κατά την παιδική ηλικία

Ευ – ζην στα παιδιά, Χορός

Από τη γυμνάστρια Βενετία Λασκαρίδη.

Tα οφέλη του χορού κατά την παιδική ηλικία

Βενετία ΛασκαρίδηΕίναι πολύ εύκολο να κατανοήσει κανείς πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη που προσφέρει ο χορός στα παιδιά όχι μόνο στη σωματική και διανοητική ανάπτυξη τους αλλά και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Αν και οι περισσότεροι γονείς όταν σκέφτονται τον χορό σαν μια δραστηριότητα, έχουν στο μυαλό τους την εικόνα μικρών χαριτωμένων κοριτσιών, στην πραγματικότητα με τον χορό μπορούν να ασχοληθούν τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια.

Από πλευράς σωματικής διάπλασης, στα πλεονεκτήματα του περιλαμβάνονται η καλή φυσική κατάσταση, η βελτίωση ισορροπίας και ευλυγισίας, η σταθεροποίηση αλλά και η απώλεια αυξημένου σωματικού βάρους, η αντιμετώπιση της πλατυποδίας και προβλημάτων όπως η σκολίωση – η κύφωση – και η λόρδωση. Από πλευράς ψυχολογικής ισορροπίας παρατηρούνται η αύξηση της αυτοπεποίθησης, η ανάπτυξη της εκφραστικότητας, η αγάπη για την δραστηριότητα μα πάνω από όλα το αίσθημα του δικαίου.

Τα παιδιά γυμνάζονται μέσω της διασκέδασης, ενισχύοντας την κοινωνικότητα τους, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση τους, μαθαίνοντας τον όρο πειθαρχία, αποκτώντας το αίσθημα του σεβασμού και του αυτοσεβασμού. Επιπλέον, αναπτύσσουν την εκφραστική τους ικανότητα μαθαίνοντας να εκδηλώνονται, όχι μόνο μέσα από τις λέξεις αλλά μέσα από την κίνηση που απορρέει από το σώμα τους συνδυασμένη με μελωδίες, προσαρμόζοντας τις κινήσεις τους ανάλογα με το ύφος και το ρυθμό της μουσικής, έχοντας πλήρη έλεγχο των μελών του σώματος τους.

Γενικότερα, ο χορός βοηθά στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Όπως αναφέρθηκε, εκτός από τα οφέλη που αφορούν τη φυσική δραστηριότητα, τα μαθήματα χορού μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, αφού κινούνται σε ένα περιβάλλον που τα βοηθά να αναπτύξουν αισθήματα όπως η εμπιστοσύνη και η συνεργασία. Αν ένα παιδί είναι ιδιαίτερα αυταρχικό, μαθαίνει να εντάσσεται στο σύνολο και να γίνεται κομμάτι αυτού λειτουργώντας ομαδικά. Αν ένα παιδί είναι ντροπαλό, συμμετέχοντας σε ένα μάθημα χορού, τονώνεται η αυτοπεποίθηση του, καθώς έρχεται σε επαφή με παιδιά της ηλικίας του και ξεπερνά το άγχος του να βρίσκεται ανάμεσα σε καινούργιους ανθρώπους και μέρη.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που ασχολούνται με το χορό αποδίδουν καλύτερα και στο σχολείο. Αυξάνουν τον συντονισμό, τον συγχρονισμού και την αίσθηση του περιβάλλοντα χώρου, αποκτούν την ικανότητα να μετράνε γρηγορότερα, να ξεχωρίζουν τη δεξιά και αριστερή μεριά. Ο χορός απαιτεί εξάσκηση, πειθαρχία και αφοσίωση ικανότητες απαραίτητες για ένα παιδί στην ακαδημαϊκή του πορεία. Έχοντας ένα παιδί τον χορό μέρος της καθημερινότητας του αποκτά επίγνωση του όρου «τακτικός», γεγονός που αναπτύσσει το αίσθημα της υπευθυνότητας και της προετοιμασίας. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι προκειμένου να μπορούν να είναι αποδοτικά, έχουν πάντοτε ως πρωταρχική τους έννοια να τακτοποιούν τα μαθήματά τους, να κοιμούνται σωστά και να διασκεδάσουν με μέτρο δίχως να σπαταλούν τον χρόνο τους. Μαθαίνουν από τα λάθη τους και δέχονται πιο εύκολα εποικοδομητική κριτική, ως εργαλείο προόδου.

Πάνω από όλα όμως τα παιδιά που ασχολούνται με το χορό μαθαίνουν να ανταγωνίζονται και συνάμα να συναγωνίζονται σε υγιείς συνθήκες όπου η ήττα, σε όλες της τις εκφάνσεις, είναι ένας όρος ασήμαντος.

Αφήστε μια απάντηση