12.βεν_612x765

Τα οφέλη της εναέριας γιόγκα στα παιδιά

Ευ – ζην στα παιδιά, Χορός

12.βεν_612x765Από τη γυμνάστρια Βενετία Λασκαρίδη.

   Σου αρέσει να σκαρφαλώνεις; Είσαι μια μικρή μαϊμού, ένας ορειβάτης ή μια τεράστια «μπάλα» ενέργειας; Χρησιμοποίησε τη δημιουργική σου ενέργεια στην εναέρια γιόγκα! Στην εναέρια γιόγκα μεταξωτά πανιά που στηρίζονται στην οροφή μάς δίνουν την αίσθηση της ασφαλούς, αβίαστης πτήσης. Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά όλων των ηλικιών, τόσο στην ανάπτηξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων, όσο και στο νευρολογικό και μυικό τους σύστημα. Η εναέρια γιόγκα όπως και η κλασσική γιόγκα  είτε σε ενήλικες είτε σε παιδιά βοηθάει στη βελτίωση της δύναμης, του συντονισμού, της ευελιξίας και της προσοχής.

Τα μαθήματα αυτά προσφέρουν συγκεκριμένα στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν μια ισχυρή αίσθηση ισορροπίας καθώς βιώνουν την κίνηση με διαφορετικές κατευθύνσεις και προσανατολισμούς. Επιπλέον, μέσω της ιδιοδεκτικότητας, το παιδί αναπτύσσει καλύτερη σωματική και χωρική συνείδηση. Η εστίαση στην ιδιοδεκτικότητα βοηθά στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος. Τέλος, το παιδί αναπτύσσει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση της αφής η οποία βοηθά την οργάνωση του εγκεφάλου και την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων που σχετίζονται με την χρήση των χεριών. Λόγω της φύσης των εναερίων κινήσεων γιόγκα, σχεδόν όλα τα μέρη του σώματος αναγκάζονται να κινηθούν και να τεντωθούν. Οι μύες τονίζονται και επαναπροσδιορίζονται και οι αρθρώσεις αναγεννιούνται και δυναμώνουν λόγω αυτών των κινήσεων. Το σώμα γίνεται  περισσότερο ανθεκτικό και ευλύγιστο με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος των ατυχημάτων (σπασίματα, στραμπουλήγματα, θλάσεις).

    Η εναέρια γιόγκα δυναμώνει τον πυρήνα του σώματος του παιδιού και επηρεάζει την ορθοσωμία. Επίσης, μέσω των αναστροφών και της θέσης που παίρνει το σώμα, το νευρικό, ανοσοποιητικό, λεμφικό, πεπτικό σύστημα λειτουργούν καλύτερα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αργή, ομαλή αναπνοή, βοηθάνε παιδία με άγχος ή διαταραχές να βρούν μία νέα αίσθηση ηρεμίας. Μέσα από την ομάδα μαθαίνουν την κοινωνία, τον εαυτό τους, τη φύση, τον αέρα, τη χαρά, το γέλιο, τα όνειρα. Τέλος, ενθαρρύνεται η ολιστική προσέγγιση της υγείας και της ζωής.

   Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος!  Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα της εναέριας γιόγκα  είναι ότι ανεβάζει την αδρεναλίνη μας καθώς πηγαίνει ενάντια στη βαρύτητα. Απελευθερώνει “χαρούμενες” ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεσή μας και μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο ενεργητικοί. Αποτελεί δηλαδή ένα δυναμικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό πρόγραμμα εκγύμνασης.  Πέραν λοιπόν από  το μεγαλύτερο κέρδος που είναι η βελτίωση της διάθεσης και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως λόγω των ανάποδων στάσεων, πολύ σημαντικό είναι ότι ξεπερνά κανείς και τους φόβους του και φυσικά αποκτά αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και σεβασμό για τον εαυτό του.

Είστε έτοιμοι , λοιπόν για απογείωση;

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση