1. μελετη

Σύστημα οργάνωσης και μελέτης στο σπίτι

Ειδική Αγωγή, Παιδαγωγικά, Σχολική Ηλικία

Από το δάσκαλο Βαγγέλη Αλεξόπουλο.

Σύστημα μελέτης και οργάνωσης στο σπίτι

1. μελετηΗ μελέτη στο σπίτι είναι μία από τις σημαντικότερες καθημερινές υποχρεώσεις του παιδιού. Οι χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, πολύ συχνά έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή αυτοπεποίθηση και το αίσθημα μιας προδικασμένης αποτυχίας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και φάση της ζωής του παιδιού. Η μελέτη στο σπίτι συνδέεται άμεσα με τις επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο.

Στην περίπτωση βέβαια που συντρέχει κάποιος κοινωνικός, ψυχοσυναισθηματικός ή αναπτυξιακός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τις επιδόσεις του παιδιού, η συστηματοποίηση της μελέτης στο σπίτι με ένα τρόπο σαν τον παρακάτω ωφελεί ακόμη περισσότερο το παιδί.

Ένα σύστημα μελέτης θα οργανώσει και θα διευκολύνει εσάς και το παιδί σας. Η σύστασή του θα πρέπει να γίνει με συμμέτοχο το παιδί και όχι ερήμην του.
Φτιάξτε λοιπόν μαζί το δικό σας σύστημα μελέτης:

-Ορίστε έναν συγκεκριμένο ήσυχο χώρο μελέτης.
-Οργανώστε τον κατάλληλα και συγκεντρώστε εκεί όλα τα χρήσιμα «εργαλεία» για τη μελέτη (βιβλία, βοηθήματα, γραφική ύλη κ.α.).

-Αποφασίστε μια συγκεκριμένη ώρα μελέτης η οποία θα αλλάζει μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. 17:00-18:00 για τις μικρές τάξεις και 17:00-19:00 για τις μεγάλες)
-Προσπαθείτε να τηρείτε τα χρονικά πλαίσια (..αυτές τις ώρες θα διαβάσεις.. πριν και μετά μπορείς να κάνεις άλλα πράγματα..).

12,40€ μόνο 7,90€

εξωφ. οδηγος γονεα

*για περισσότερες συμβουλές διαβάστε το βιβλίο «Οδηγός γοΝέα»

-Ξεκινήστε από τα δύσκολα μαθήματα (τα πρώτα λεπτά το παιδί είναι πιο συγκεντρωμένο).
Δώστε του χρόνο για να σκεφτεί. Όταν ζητήσει βοήθεια να του την δώσετε βήμα-βήμα (ένα βήμα λιγότερο για εσάς, ένα βήμα περισσότερο για το παιδί σας).

-Όταν δείτε πως ο ρυθμός μελέτης πέφτει, προτείνετε ένα δίλεπτο διάλειμμα για νερό, συζήτηση ή τουαλέτα.
-Φτιάξτε ένα σύστημα επιβράβευσης για την τήρηση του συστήματος μελέτης. Προσοχή, αξιολογούμε και επιβραβεύουμε την τήρηση του συστήματος, όχι τις επιδόσεις στα μαθήματα. Η τήρηση του συστήματος θα φέρει τις επιθυμητές επιδόσεις.

-Για τις μικρότερες τάξεις, φτιάξτε λοιπόν ένα ημερολόγιο και καθημερινά, στο τέλος της μελέτης ζωγραφίστε μια χαμογελαστή φατσούλα αν όλα τηρήθηκαν σωστά, μια αγέλαστη για τη μέση κατάσταση και μια στενοχωρημένη όταν τα πράγματα δεν πήγαν καλά.
Ενθαρρύνετε συνεχώς το παιδί. Κάντε το να νιώθει επιτυχημένο με το παραμικρό.

-Εστιάστε και ενθουσιαστείτε με την μικρή του επιτυχία. Δείτε το ποτήρι μισογεμάτο. Επιβραβεύστε το παιδί για τα σωστά ενός διαγωνίσματος και συζητήστε τα λάθη.
– Αφού τελειώσει η μελέτη προτρέψτε το παιδί σας να παίξει ή παίξτε μαζί. Το παιχνίδι είναι η τροφή της ψυχής. Στερώντας το από το παιδί είναι σα να του στερείτε το γάλα όταν πεινάει.

Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας και να θυμάστε πάντα πως η επιτυχία φέρνει την επιτυχία!

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση