Αλεξόπουλος6

Πώς να μάθω την Ιστορία

Παιδαγωγικά, Σχολική Ηλικία

 Από το δάσκαλο Βαγγέλη Αλεξόπουλο.

Πώς να μάθω την Ιστορία

Αλεξόπουλος6Το μάθημα της Ιστορίας μπαίνει στην τσάντα και στην λίστα υποχρεώσεων του μαθητή από την Γ’ κιόλας τάξη του δημοτικού. Ενώ όμως θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μαθήματα των μικρών αλλά και των μεγάλων μαθητών, δυστυχώς για το σύνολο των μαθητών αλλά και των γονέων που τα υποστηρίζουν στη μελέτη τους αποτελεί μόνιμο φόβο και βαρετή έως ανούσια υποχρέωση.

Η μελέτη για το μάθημα της Ιστορίας στο σπίτι πολλές φορές προκαλεί δυνατές εντάσεις, φωνές, απογοήτευση και μικρής διάρκειας ή καθόλου αποτελέσματα.

Παρακάτω θα σας παραθέσω σε βήματα μια ενδεικτική μέθοδο μελέτης της Ιστορίας η οποία θα βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους και απαλλάξει τους γονείς από περίεργες «ιστορίες».

Πίνακας 1.                                          Απαραίτητες Ενέργειες

1. Διαβάζω, μαθαίνω και κατανοώ τον τίτλο του μαθήματος.
2. Ανατρέχω στον τίτλο της ενότητας για να κατανοήσω την εποχή, τον χώρο και να συνδέσω την προηγούμενη γνώση με όσα πρόκειται να μελετήσω.
3. Παρατηρώ τις εικόνες και διαβάζω προσεκτικά τις λεζάντες κάτω από κάθε εικόνα.
4. Διαβάζω 2 φορές την περίληψη ή το πλαίσιο με το κύριο νόημα του μαθήματος.
5. Κάνω μια γρήγορη ανάγνωση ολόκληρο το κείμενο.
6. Διαβάζω την πρώτη παράγραφο και ταυτόχρονα υπογραμμίζω ότι μου κάνει εντύπωση, άγνωστες λέξεις και στοιχεία όπως ονόματα, χρονολογίες και περιοχές.
7. Προσπαθώ να πω δυνατά το νόημα της παραγράφου.
8. Όταν καταλάβω το νόημα τότε προχωράω στην επόμενη και κάνω το ίδιο μέχρι το τέλος.
9. Ξαναδιαβάζω ολόκληρο το κείμενο για τελευταία φορά.
10. Λέω με δικά μου λόγια ότι κατάλαβα από το μάθημα.

Στόχος είναι να καλλιεργήσουμε στο μαθητή την αφαιρετική σκέψη. Να μπορεί δηλαδή από ένα σύνολο πληροφοριών να εστιάσει και να χρησιμοποιήσει τις απολύτως απαραίτητες για να κατασκευάσει το γενικό νόημα χωρίς να πλατειάζει χάνοντάς το.

12,40€ μόνο 7,90€

εξωφ. οδηγος γονεα

*για περισσότερες συμβουλές διαβάστε το βιβλίο «Οδηγός γοΝέα»

Πίνακας 2.                                          Συμπληρωματικές Ενέργειες

Χρησιμοποιώ ιστορικά σχεδιαγράμματα και ιστορικούς γεωγραφικούς χάρτες. Μπορώ να βρω διάφορα για κάθε τάξη, ελεύθερα στο διαδίκτυο. Οργανώνουν και συνδέουν καλύτερα τις πληροφορίες μεταξύ τους.
Φτιάχνω το δικό μου τετράδιο ιστορίας. Μετά το τέλος της σχολικής μελέτης γράφω σε μία σελίδα τον τίτλο κάθε μαθήματος, ζωγραφίζω από κάτω μια εικόνα που μου έκανε εντύπωση και γράφω τη δική μου λεζάντα για αυτήν.
Αναζητώ και παρακολουθώ διάφορα ντοκιμαντέρ ή εκπομπές στο διαδίκτυο για το ανάλογο θέμα.
Διαβάζω τα Σαββατοκύριακα ή τις ημέρες των εορτών λογοτεχνικά ή άλλα εξωσχολικά βιβλία σχετικά με την ιστορική περίοδο της ύλης του σχολικού βιβλίου.
Γίνομαι εγώ ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ζωγραφίζω ή γράφω ξανά την ιστορία με πρωταγωνιστή τον εαυτό μου και φέρνω τα πάνω κάτω.
Επισκέπτομαι με τους γονείς μου ή τους φίλους μου τοπικά μουσεία και μνημεία και αναζητώ πληροφορίες για αυτά.
Φτιάχνω το δικό μου ιδιωτικό μουσείο συλλέγοντας παλιά αντικείμενα και οικογενειακά κειμήλια.

-Αποκόψτε τον πίνακα με τα βήματα και τοποθετήστε τον σε εμφανές σημείο στο γραφείο του παιδιού ή κολλήστε τον στο βιβλίο της Ιστορίας.

– Να είστε συνεπείς. Η μελέτη για το μάθημα της Ιστορίας θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε διάρκεια μισής ώρας.

– Δουλέψτε τη μέθοδο για όσο χρειαστεί μαζί με το παιδί μέχρι να δείξει ότι εξοικειώθηκε. Έπειτα αφήστε το να δουλέψει μόνο του.

Κάθε παιδί σκέφτεται και μαθαίνει διαφορετικά, ενώ αντιλαμβάνεται την κάθε πληροφορία με το δικό του τρόπο. Η παραπάνω μέθοδος είναι ενδεικτική και στόχος της είναι να δώσει στο μαθητή έναν πρότυπο τρόπο στρατηγικής κατανόησης και εκμάθησης της Ιστορίας.

-Εντοπίστε λοιπόν τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού σας και προσαρμόστε τη μέθοδο σε αυτές.

Τέλος να θυμάστε ότι τις καλύτερες συμβουλές για το πώς πρέπει να μαθαίνει ο μαθητής το μάθημα της Ιστορίας θα τις δώσει ο δάσκαλός του καθώς κατά το δικό του πρότυπο θα γίνεται πάντα η παράδοση και η εξέταση του μαθήματος.

Καλή επιτυχία!

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

2 comments

    • ίσως ειναι λίγο κουραστικό για να γίνεται κάθε φορά…μπορείς όμως να κάνεις κάποια από όλα τα βήματα που λέω..όσα νομίζεις οτι θα σε βοηθήσουν περισσότερο…αν δεις οτι είναι δύσκολο το μάθημα και πρέπει να το μάθεις καλά κάνε όλα τα βήματα, θα σε βοηθήσουν….

Αφήστε μια απάντηση