Κούκου παροδική-υμενίτιδα

Παροδική υμενίτιδα ισχίου

Ιατρικά, Ορθοπαιδικός

Από την ορθοπαιδικό Ουρανία Κούκου.

Κούκου παροδική-υμενίτιδαΠαροδική υμενίτιδα ισχίου

Η παροδική υμενίτιδα του ισχίου αποτελεί συχνή αιτία χωλότητας στα παιδιά. Εμφανίζεται σε 2 με 5 φορές μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια και αφορά κυρίως παιδιά 3-10 ετών. Η εμφάνιση σε βρέφη ή σε πολύ μεγαλύτερα παιδιά είναι σπανιότερη. Είναι αυτοϊώμενη φλεγμονή η οποία μπορεί να σχετίζεται με: α) ιογενή λοίμωξη β)αλλεργικά αίτια γ) τραυματισμό.

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από οξεία ή προοδευτική εμφάνιση πόνου στην περιοχή του ισχίου, ο οποίος αντανακλά προς τη βουβωνική περιοχή και την πρόσθια και έσω επιφάνεια του μηρού έως και το γόνατο. Αρχικά είναι δυνατό να θεωρηθεί ως πάθηση του γόνατος. Η έσω στροφή του ισχίου σε κάμψη είναι περιορισμένη, υπάρχει επίσης περιορισμός της απαγωγής και της έκτασης του ισχίου. Μπορεί να συνυπάρχει σύγκαμψη της άρθρωσης. Η χωλότητα αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα και κυμαίνεται από απλή δυσκολία στη βάδιση μέχρι πλήρη αδυναμία να δώσει βάρος το παιδί στο πόδι του. Στο ιστορικό είναι δυνατό να καταγράφεται φλεγμονή η οποία είναι συνήθως σε αποδρομή.

Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι φυσιολογικός, αλλά ο αριθμός και ο τύπος των λευκών αιμοσφαιρίων, η ταχύτητα της καθίζησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ο τίτλος αντιστρεπτολυσίνης ΑSTO πρέπει να ελέγχονται για τον αποκλεισμό μικροβιακής φλεγμονής. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αύξηση της θερμοκρασίας του παιδιού > 38.5ο C και την πλήρη αδυναμία βάδισης είναι ενδεικτικός σηπτικής φλεγμονής της άρθρωσης η οποία χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης με παρακέντηση της άρθρωσης και έναρξης της κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής.

Την παρουσία υγρού στην άρθρωση μπορεί να επιβεβαιώσει το υπερηχογράφημα το οποίο όμως δεν είναι διαγνωστικό. Είναι δυνατή η χρήση MRI (Μαγνητικής Τομογραφίας), η οποία και θα αναδείξει κάθε παθολογικό στοιχείο της άρθρωσης του ισχίου.

Ο ακτινολογικός έλεγχος είναι αρνητικός για παθολογικά ευρήματα ωστόσο διενεργείται για τον αποκλεισμό άλλων παθολογικών καταστάσεων που προκαλούν πόνο στην άρθρωση του ισχίου, όπως η επιφυσιολίσθηση και η οστεοχονδρίτιδα της μηριαίας κεφαλής και ο τραυματισμός της άρθρωσης.

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει κυρίως τη σηπτική αρθρίτιδα, την οστεοχονδρίτιδα της μηριαίας κεφαλής (Legg-Calve-Perthes), τον ρευματικό πυρετό και τη νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την κατάκλιση, τον περιορισμό της δραστηριότητας του παιδιού και την αποφυγή βάδισης, ενώ είναι δυνατό να χρειαστεί η εφαρμογή δερματικής έλξης με το ισχίο σε κάμψη 450. Αντιφλεγμονώδη συνήθως δεν χρειάζονται παρά μόνο απλά αναλγητικά για την ύφεση του πόνου. Η θερμοκρασία του παιδιού πρέπει να παρακολουθείται, ώστε να μην διαφύγει πιθανή μικροβιακή φλεγμονή.

Η πάθηση αυτοϊάται έτσι ώστε, σε 1 έως 3 εβδομάδες μετά την προσβολή δεν υπάρχουν πλέον συμπτώματα. Υποτροπή όμως είναι δυνατή. Αναφέρεται  ότι σε ποσοστό μικρότερο του 3% η παροδική υμενίτιδα ακολουθείται από τη νόσο της οστεοχονδρίτιδας  αλλά η συσχέτιση των δύο αυτών διαφορετικών νοσολογικών οντοτήτων δεν έχει αποδειχθεί. Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπεται 4 έως 6 εβδομάδες μετά την ύφεση των ενοχλημάτων.

Αρθρογραφία

  1. Cook PC. Transient synovitis, septic hip, and Legg-Calvé-Perthes disease: an approach to the correct diagnosis. Pediatr Clin North Am. 2014 Dec. 61 (6):1109-18. 
  2. [Guideline] Fordham L, Gunderman R, Blatt ER, et al. Limping child–ages 0-5 years. ACR Appropriateness Criteria.
  3. Luhmann SJ, Jones A, Schootman M, et al. Differentiation between septic arthritis and transient synovitis of the hip in children with clinical prediction algorithms. J Bone Joint Surg Am. 2004 May. 86-A(5):956-62. 
  4. Yang WJ, Im SA, Lim GY, et al. MR imaging of transient synovitis: differentiation from septic arthritis. Pediatr Radiol. 2006 Nov. 36(11):1154-8. 
  5. Kim EY, Kwack KS, Cho JH, Lee DH, Yoon SH. Usefulness of dynamic contrast-enhanced MRI in differentiating between septic arthritis and transient synovitis in the hip joint. AJR Am J Roentgenol. 2012 Feb. 198(2):428-33. 
  6. Eggl H, Drekonja T, Kaiser B, Dorn U. Ultrasonography in the diagnosis of transient synovitis of the hip and Legg-Calve-Perthes disease. J Pediatr Orthop B. 1999 Jul. 8(3):177-80.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση