Φίμωση

Η φίμωση στα αγόρια

Ιατρικά, Παιδίατρος

Από την ειδική παιδίατρο Αναστασία Κουνάβη

Η φίμωση στα αγόρια

ΦίμωσηΦίμωση είναι η αδυναμία έλξεως της ακροποσθίας ή αλλιώς η αδυναμία αποκαλύψεως της βαλάνου.
Κατά τη γέννηση σχεδόν όλα τα αγοράκια (96%) παρουσιάζουν φυσιολογικά φίμωση ενώ στο τέλος του πρώτου έτους η αποκάλυψη της βαλάνου (το “κεφαλάκι” του πέους) είναι εφικτή μόνο στα μισά αγοράκια. Η φίμωση είναι είτε πρωτοπαθής (φυσιολογική) χωρίς ουλές, είτε δευτεροπαθής (παθολογική) ως αποτέλεσμα ανάπτυξης ουλώδους ιστού λόγω καταστάσεων όπως φλεγμονές τη βαλάνου .

Η φίμωση πρέπει να διαχωρίζεται από την φυσιολογική σύμφυση της πόσθης (το κινητό δέρμα που καλύπτει τη βάλανο) στη βάλανο. Εάν η οπή της ακροποσθίας (η περίσσεια του δέρματος στην άκρη της πόσθης) παραμένει στενή και οι ινώδεις συμφύσεις έχουν λυθεί, τότε το κενό γεμίζει με ούρα κατά την ούρηση προκαλώντας τη διάταση της ακροποσθίας σαν μπαλόνι.

Επίσης πρέπει να διαχωρισθεί από την στενή οπή της ακροποσθίας που δεν επιτρέπει την αποκάλυψη της βαλάνου και μπορεί εύκολα να αντιμετωπισθεί στο ιατρείο του παιδιάτρου (δε συνιστάται η προσπάθεια από μέρους των γονέων για αποκάλυψη δια της βίας της βαλάνου διότι μπορεί να οδηγήσει σε παραφίμωση, μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπισθεί επειγόντως).

Θεραπεία
Η θεραπεία της φίμωσης στα παιδιά εξαρτάται από τις προτιμήσεις των γονέων και μπορεί να είναι είτε πλαστική είτε ριζική περιτομή μετά τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους της ηλικίας. Η πλαστική περιτομή ενέχει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της φίμωσης. Η περιτομή σε παιδική ηλικία δεν πρέπει να συστήνεται όταν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος.

Περιτομή Ενδείξεις
Η δευτεροπαθής φίμωση είναι απόλυτη ένδειξη για περιτομή. Ενδείξεις για πρώιμη αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς φίμωσης είναι η υποτροπιάζουσα βαλανοποσθίτιδα και οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Περιτομή Αντενδείξεις
Η περιτομή για πρόληψη του καρκίνου του πέους, δεν ενδείκνυται. Στις αντενδείξεις της περιτομής περιλαμβάνονται οι διαταραχές πήξης, οι οξείες τοπικές φλεγμονές και οι συγγενείς ανωμαλίες του πέους όπως ο υποσπαδίας. Στην τελευταία περίπτωση η ακροποσθία που αφαιρείται συνολικά κατά την περιτομή ίσως φανεί χρήσιμη σε μελλοντική χειρουργική θεραπεία του προβλήματος.

Συντηρητική θεραπεία
Η χορήγηση κορτιζονούχου αλοιφής ή κρέμας (0.05-0.10%) τοπικά, δύο φορές την ημέρα για 20-30 ημέρες αποτελεί επιλογή συντηρητικής θεραπευτικής προσέγγισης της πρωτοπαθούς φίμωσης. Η θεραπεία αυτή δεν έχει παρενέργειες.
Η σύμφυση της ακροποσθίας δεν απαντά στη θεραπεία με κορτικοστεροειδή.

Παραφίμωση
Η παραφίμωση πρέπει να θεωρείται επείγουσα κατάσταση. Χαρακτηρίζεται από την πόσθη να βρίσκεται σε ανάσυρση με τη βάλανο αποκαλυμμένη και το δακτύλιο που εμποδίζει την επιστροφή της πόσθης στο επίπεδο της αύλακας της βαλάνου. Η θεραπεία της παραφίμωσης περιλαμβάνει την πίεση με το χέρι του οιδηματώδους ιστού ταυτόχρονα με προσπάθεια επιστροφής της πόσθης έτσι ώστε να καλύψει τη βάλανο. Μπορεί να χρειαστεί διατομή του δακτυλίου, ή περιτομή είτε άμεσα, είτε σε δεύτερο χρόνο.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση