8.4

Γλωσσικά παιχνίδια

Γενικά, Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπεία

Από τη λογοθεραπεύτρια Χριστίνα Φραγκοπούλου.

8.410 Γλωσσικά παιχνίδια για τις καλοκαιρινές ημέρες

Το καλοκαίρι πλησιάζει, γεγονός που θα σημάνει και τη λήξη μιας ακόμη σχολικής χρονιάς. Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από ξεκούραση και διασκέδαση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εντάξουμε γλωσσικά παιχνίδια στην καθημερινότητα μας. Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις μέρες χωρίς σχολείο εμπλουτίζοντας τις γλωσσικές μας δεξιότητες έτσι ώστε ακόμη και όσοι δεν είναι έτοιμοι για την μετάβαση σε νέο σχολικό πλαίσιο, να γίνουν!

  1. Λέω- Λες

Στο παιχνίδι αυτό ξεκινάμε με μια λέξη και το παιδί καλείται να απαντήσει με μια αντίστοιχη που να έχει κάτι κοινό (χρώμα, σχήμα, κατηγορία, αρχ. γράμμα)

π.χ.  λέω την λέξη άλογο το παιδί απαντάει γουρούνι (ανήκουν στην ίδια κατηγορία), λέω ροζ (το χρώμα του γουρουνιού), απαντάει μπλε (είναι χρώμα), λέω θάλασσα, λέει ψάρια κ.ο.κ

  1. Από την περιγραφή στην λέξη

Στο παιχνίδι αυτό περιγράφουμε μια λέξη και το παιδί καλείται να τη μαντέψει!

π.χ. Είναι ένα έπιπλο που το χρησιμοποιούμε για να αποθηκεύουμε τα ρούχα μας και διάφορα άλλα αντικείμενα. Είναι ξύλινο, έχει εξωτερικά δύο πόρτες ενώ εσωτερικά ράφια, συρτάρια και μια ράγα για κρεμάστρες. Τι είναι; Η ντουλάπα!

  1. Το πριν και το μετά

Σε αυτό το παιχνίδι χρειαζόμαστε φαντασία!

Λέμε μια πρόταση στο παιδί η οποία θα είναι η μέση μιας μικρής ιστορίας και καλείται να σκεφτεί το πριν και το μετά.

π. χ. ”Ξαφνικά είδα το πάτωμα γεμάτο νερό και σαπουνάδα”

Μόλις γύρισα από το σχολείο, έπλυνα τα χέρια μου, έφαγα και ξάπλωσα στον καναπέ. Ξαφνικά είδα το πάτωμα γεμάτο νερό και σαπουνάδα. Έτρεξα στο μπάνιο και είδα ότι είχα ξεχάσει την βρύση ανοιχτή.

  1. Έπιπλό- Ζώο- Όχημα- Όνομα

Το γνωστό σε όλους όνομα ζώο φυτό πράγμα σε μια παραλλαγή! Λέμε ένα γράμμα της αλφαβήτας και σκεφτόμαστε ένα έπιπλο, ζώο, όχημα και όνομα. (Μπορείτε να προσθέσετε και άλλες κατηγορίες- προσαρμόστε το στις ικανότητες του κάθε παιδιού)

π. χ. Το γράμμα Β

Βιβλιοθήκη- Βάτραχος- Βάρκα- Βαγγέλης

  1. Που βρίσκομαι;

Στο παιχνίδι αυτό περιγράφουμε ένα μέρος στο παιδί και προσπαθεί να μαντέψει ποιο είναι. (προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε επίθετα)

π. χ. Είμαι σε ένα μέρος που ακούγονται πολλές φωνές. Γύρω μου υπάρχουν ξύλινοι πάγκοι με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Κόσμος περνάει με καροτσάκια και σακούλες στα χέρια. Άνθρωποι ζυγίζουν λαχανικά, άλλοι πληρώνουν και άλλοι προσπαθούν να προσελκύσουν κόσμο στους γεμάτους με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά πάγκους τους. (Λαϊκή Αγορά)

  1. Σκέψου γρήγορα

Είσαι γρήγορος; Απόδειξε το!

Χρειαζόμαστε μια κλεψύδρα ή ένα χρονόμετρο. Διαλέγουμε μια κατηγορία π.χ. πάρτι γενεθλίων και καλούμαστε να λέμε με την σειρά μας από μια σχετική λέξη μέχρι να τελειώσει ο χρόνος!

π.χ. τούρτα, μουσική, προσκλητήρια, καλεσμένοι, δώρα, κεράκια, κ.α.

  1. Ραπάρουμε

‘Ήρθε η ώρα για μουσική! Προσπαθούμε να φτιάξουμε τραγουδάκια έτσι ώστε να ομοιοκαταληκτούν.

π. χ. Έβαλα την φουστανέλα και έφαγα μια…. καραμέλα!

Έφτιαξα ένα μπουκέτο και το έδεσα με το… λουκέτο!

  1. Για θυμήσου

Ας γυμνάσουμε την μνήμη μας! Στο παιχνίδι αυτό λέμε στο παιδί τρεις λέξεις, του κάνουμε μια ερώτηση και αμέσως μετά πρέπει να ανακαλέσει τις λέξεις! (Προσαρμόζουμε την ποσότητα των λέξεων στις ικανότητες του παιδιού)

π. χ. μήλο- ποτήρι- ζέβρα

Για πες μου τρία ζωάκια που ζουν στην φάρμα. Τώρα προσπάθησε να θυμηθείς τις λέξεις!

  1. Φωνούλα-Λεξούλα

Στο παιχνίδι αυτό λέμε μια φωνούλα και προσπαθούμε να σκεφτούμε λέξεις. ( Η ποσότητα των λέξεων εξαρτάται από τις δυνατότητες του παιδιού)

π.χ.  3 λέξεις από την φωνούλα /κ/ –   καρότο, καλάθι,  καγκουρό

  1. Τι δεν ταιριάζει;

Μπορείς να μαντέψεις τι δεν ταιριάζει; Λέμε στο παιδί τέσσερις λέξεις και προσπαθεί να βρει ποια και γιατί δεν ταιριάζει.

Πατάτα- καρότο- μπανάνα– λάχανο  (επειδή είναι φρούτο ενώ τα υπόλοιπα λαχανικά)

Αεροπλάνο- πεταλούδα- χαρταετός- άλογο  (επειδή τα υπόλοιπα πετάνε ενώ το άλογο όχι)

 

Και από εμάς… Καλή διασκέδαση!!!

Οι παραπάνω ασκήσεις σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την λογοθεραπεία.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση