14.4

Επιπλοκές Ιλαράς-Ερυθράς- Παρωτίτιδας- Πρόληψη

Ιατρικά, Παιδίατρος

14.4Από τον παιδίατρο Κυριάκο Κίρμπαμπα.

Επιπλοκές Ιλαράς-Ερυθράς- Παρωτίτιδας- Πρόληψη

Οι κύριες επιπλοκές της ιλαράς που εκδηλώνεται με πυρετό, επιπεφυκίτιδα, βήχα, άσπρες κηλίδες (κηλίδες koplik) με ερυθρό περίβλημα στο εσωτερικό της παρειάς στο ύψος των γομφίων και το χαρακτηριστικό ιλαροειδές εξάνθημα με διασπορά από το κεφάλι προς το υπόλοιπο σώμα, είναι:

  • Οι μικροβιακές λοιμώξεις από το αναπνευστικό, όπως οξεία μέση ωτίτιδα, πνευμονία
  • Νευρολογικές επιπλοκές, όπως πυρετικοί σπασμοί, εγκεφαλίτιδα
  • Σπάνιες επιπλοκές, όπως η μυοκαρδίτιδα, η διάρροια και η ηπατίτιδα.

Η εγκεφαλίτιδα μετά από ιλαρά μπορεί να είναι οξεία ή μακράς διαδρομής.

 Η οξεία εγκεφαλίτιδα συμβαίνει με συχνότητα 1 περίπτωση ανά 5.000 περιπτώσεις μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση του εξανθήματος της ιλαράς. Αρχικά παρουσιάζονται κεφαλαλγία, διέγερση, λήθαργος, που ακολουθούνται από σπασμούς και κώμα. Σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου είναι: κώφωση, παραλύσεις και μαθησιακές δυσκολίες σε μεγάλο ποσοστό επιζώντων.

 Η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα εμφανίζεται πολύ αργότερα,( 5-10 έτη), με συχνότητα 1 περίπτωση σε κάθε 100.000 περιπτώσεις και οφείλεται σε στελέχη του ιού που παραμένουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χαρακτηρίζεται από πλήρη νευρολογική έκπτωση και άνοια που οδηγεί προοδευτικά στο θάνατο.

12,40€ μόνο 7,90€

εξωφ. οδηγος γονεα

*για περισσότερες συμβουλές διαβάστε το βιβλίο «Οδηγός γοΝέα»

Στα ανοσοκατασταλμένα παιδιά η ιλαρά μπορεί να ακολουθήσει πολύ βαριά πορεία και να συνοδεύεται από διάμεση πνευμονίτιδα από τον ιό.

Η συχνότητα των σοβαρών αυτών επιπλοκών της ιλαράς έχει σχεδόν εκμηδενιστεί με τον γενικό εμβολιασμό κατά της νόσου.

Ασυνήθεις επιπλοκές της ερυθράς που εκδηλώνεται, με τραχηλική οπισθοωτιαία  λεμφαδενοπάθεια, χαμηλό πυρετό και εξάνθημα που απλώνεται από το κεφάλι προς το κορμό και τα άκρα, είναι:

H αρθρίτιδα, η εγκεφαλίτιδα ενώ σπανιότερα μπορεί να συμβούν θρομβοπενία,  μυοκαρδίτιδα και ηπατίτιδα.

Η λοίμωξη της εγκύου, ιδιαίτερα κατά το ά τρίμηνο, προκαλεί σε σημαντικό ποσοστό των εγκύων, το σύνδρομο της συγγενούς ερυθράς που συνίσταται κυρίως από:

  • Καταρράκτη,
  • Συγγενή καρδιοπάθεια και
  • Κώφωση.

Τα βρέφη με συγγενή ερυθρά εκκρίνουν τον ιό για πολλούς μήνες μετά την γέννηση   (6-12 μήνες).

Η παρωτίτιδα που χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, αδιαθεσία, διόγκωση παρωτίδων, ωταλγία ,άλγος κατά την λήψη τροφής και υγρών και αυξημένη αμυλάση, στους εφήβους είναι δυνατό να επιπλακεί, σε ποσοστό 17-38% από:

  • ωοθηκίτιδα ή ορχίτιδα (συνήθως ετερόπλευρη, σε αμφοτερόπλευρη η στείρωση είναι σπανιότερη),
  • μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (συχνή αιτία ιογενούς μηνιγγοεγκεφαλίτιδας πριν την καθιέρωση του εμβολίου) και
  • παγκρεατίτιδα (εργαστηριακά ανευρίσκεται αύξηση της αμυλάσης ορού).

Η πρόληψη της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας γίνεται με τον γενικό εμβολιασμό των παιδιών, που γίνεται στον 12ο -15ο μήνα και επαναλαμβάνεται στο 2ο-3ο  έτος.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr. Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση