Παπαδοπούλου6

Δυσμηνόρροια

Γυναικολόγος, Ιατρικά

Από τη μαιευτήρα – χειρουργό γυναικολόγο Μαρία Παπαδοπούλου

Δυσμηνόρροια

Παπαδοπούλου6 Τι ονομάζουμε δυσμηνόρροια;

Πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων, κυρίως πόνου χαμηλά στην κοιλιά, που σχετίζονται με την έμμηνη ρύση. Πολλές γυναίκες έχουν συμπτώματα λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Για κάποιες γυναίκες τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που εμποδίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι πόνοι της περιόδου μπορεί να προέρχονται από μη φυσιολογικά αίτια όπως ενδομητρίωση ή ινομυώματα (δευτεροπαθής δυσμηνόρροια). Η δυσμηνόρροια που οφείλεται σε φυσιολογικούς σπασμούς της μήτρας (πρωτοπαθής) τείνει να βελτιώνεται με την πάροδο των χρόνων ή μετά από εγκυμοσύνη.

Πώς προκαλείται η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια;

Η μήτρα είναι ένας μυς που συστέλλεται και διαστέλλεται. Οι σπασμοί της μήτρας είναι πιο δυνατοί στην περίοδο. Οι σπασμοί αυτοί προκαλούνται με εντολή συγκεκριμένων ορμονών που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Ο οργανισμός της γυναίκας προκαλεί τους σπασμούς αυτούς, προκειμένου να φύγει το αίμα στην έμμηνη ρύση. Οι σπασμοί οδηγούν σε προσωρινή παύση της αιμάτωσης της μήτρας, μειώνοντας έτσι το οξυγόνο στα κύτταρα του μυ και άρα προκαλώντας πόνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας;

Τα τυπικά χαρακτηριστικά της δυσμηνόρροιας είναι πόνος που έρχεται και φεύγει χαμηλά στην κοιλιά. Ο πόνος συχνά εξαπλώνεται στους γοφούς και στη μέση. Στις περισσότερες γυναίκες αρχίζει λίγο πριν την περίοδο και διαρκεί 1-3 μέρες. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι:

-Πονοκέφαλοι

-Αίσθημα κούρασης

-Ζαλάδες

-Πόνος στο στήθος

-Πρήξιμο

-Ναυτία

-Διάρροια

-Συναισθηματικές διαταραχές

Τι είδους θεραπεία ενδείκνυται για την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια;

-Κρατήστε την κοιλιά σας ζεστή. Η υψηλή θερμοκρασία στην περιοχή της μήτρας καταπραΰνει τον πόνο.

-Παυσίπονα. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουν την έκκριση προσταγλανδινών και άρα μειώνουν τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας. Φροντίστε να πάρετε το παυσίπονο πριν αρχίσει ο πόνος να γίνεται έντονος. Καλό είναι να λαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα πρωί και βράδυ για τις πρώτες 2 μέρες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

-Μέθοδοι αντισύλληψης (όπως αντισυλληπτικά χάπια ή τοποθέτηση ενδομητριακού συστήματος λεβονογεστρέλης). Η προγεστερόνη μειώνει το πάχος του ενδομήτριου και χρησιμεύει ως αντισυλληπτική μέθοδος αλλά δρα αποτελεσματικά και κατά της δυσμηνόρροιας.

-Αθληθείτε. Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που αθλούνται υποφέρουν σπανιότερα από δυσμηνόρροια.

-Συμπληρώματα διατροφής. Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε, τα Ω3 λιπαρά και το μαγνήσιο βοηθούν στα συμπτώματα δυσμηνόρροιας.

-Τέλος, αποφύγετε το κάπνισμα. Έχει παρατηρηθεί ότι η δυσμηνόρροια είναι πιο συχνή στις καπνίστριες.

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση