7.4f

Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή – Δ.Α.Δ

Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπεία

Από τη λογοθεραπεύτρια Χριστίνα Φραγκοπούλου.

7.4fΔιάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή – Δ.Α.Δ

Στις μέρες μας ακούγεται όλο και πιο συχνά ο όρος  “αυτισμός”, γιατί συμβαίνει άραγε αυτό; Γεννιούνται περισσότερα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού;

Στατιστικά οι έρευνες που πραγματοποιούνται αναδεικνύουν ραγδαία αύξηση στα ποσοστά του αυτισμού. Αυτό συμβαίνει πρωτίστως λόγω της αυξανόμενης κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμη,  λόγω της βελτίωσης της διάγνωσης από τους ειδικούς, ενώ πλέον παρατηρείται και άμεση κινητοποίηση των γονέων εντοπίζοντας κάτι το διαφορετικό στην ανάπτυξη των παιδιών.

Ο όρος αυτισμός προέρχεται από την ελληνική λέξη «εαυτός» που υποδηλώνει την έλλειψη ενδιαφέροντος ή ωριμότητας για επικοινωνία, με απλά λόγια το άτομο με αυτισμό είναι κλεισμένο στον εαυτό του.

Η αιτία του αυτισμού;

Ο αυτισμός είναι πολυπαραγοντικός. Αυτό σημαίνει πως εμπλέκονται γονίδια, περιβαλλοντικοί και άλλοι παράγοντες. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η απάντηση για τον αυτισμό θα ξεκλειδώσει τα μεγαλύτερα μυστικά για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τι είναι όμως ο αυτισμός;.

Η διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή αλλιώς διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη επαναλαμβανόμενη και στερεοτυπική συμπεριφορά. Ο αυτισμός εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία και δεν θεραπεύεται. Το θεραπευτικό πλάνο που ακολουθεί το κάθε άτομο (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία κλπ.) έχουν ως στόχο την βελτίωση των συμπτωμάτων ώστε να συμβάλουν στην λειτουργικότητα και ανεξαρτησία του ατόμου. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και της μάθησης, ιδιαίτερα αν η θεραπευτική παρέμβαση ξεκινήσει νωρίς.

Άνθρωποι παντού, μιλάνε, φοράνε ανοιχτόχρωμα ρούχα. Τα λόγια τους μοιάζουν με ποδοβολητά αλόγων. Τα ανοιχτά χρώματα είναι εκτυφλωτικά. Οι κουβέντες τους πονάνε τα αυτιά μου. Τα ανοιχτά χρώματα πονάνε τα μάτια μου. Γιατί δεν μπορούν οι άνθρωποι να είναι σιωπηλοί και να φοράνε σκούρα χρώματα; (Dianne Mear, άτομο με αυτισμό)

Βλέποντας τον αυτισμό μέσα από τα μάτια ενός ατόμου που ανήκει στο φάσμα είναι η πιο ρεαλιστική επεξήγηση του τι είναι αυτισμός.

  • Φαντάσου ότι ξέχασες τα συναισθήματα, και τώρα δεν έχεις ιδέα πώς να νιώσεις χαρά ή θλίψη.
  • Φαντάσου ότι έχεις διαγράψει την έννοια των ανθρώπων από το μυαλό σου, και βρίσκεις ότι όλοι μοιάζουν και αισθάνονται απλά το ίδιο – ακόμη και οι κοντινοί σου.
  • Φαντάσου ότι κάποιος έκοψε το σώμα σου ενώ κοιμόσουν, και όταν ξύπνησες συνειδητοποίησες ότι έχεις ένα πρόσθετο άβολο σώμα που δεν θα συνεργαστεί μαζί σου.
  • Φαντάσου να ζεις έτσι μέρα με τη μέρα, μη ξέροντας ότι μπορείς να ζήσεις διαφορετικά.

Και μέσα από τα μάτια του γονέα

Αναζητάς το βλέμμα, κενό…  Υπάρχεις αλλά «δεν υπάρχεις». Είσαι αόρατος. Μιλάς, απάντηση δεν παίρνεις. Πονάς; Αδιαφορία, παρηγοριά καμία. Δακρύζεις; Σιωπή… Μοιράζεσαι, χαμογελάς, προτρέπεις, σχολιάζεις, αγκαλιάζεις, φιλάς: τείχος! Ο αυτισμός περιέχει μέσα του μια ασύλληπτη σκληρότητα και αδικία.

Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και πλέον ο καθένας έχει την δυνατότητα με μια απλή αναζήτηση να ενημερωθεί για το θέμα του αυτισμού. Η σωστή ενημέρωση μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του καθενός απέναντι στα άτομα και τις οικογένειες των ατόμων που ανήκουν στο φάσμα συμβάλλοντας στην αύξηση της ποιότητας της ζωής, προσφέροντας τους λίγα τετραγωνικά ανεξαρτησίας στον δικό μας ”νευροτυπικό κόσμο”.

Για το 2017… Ας ελπίσουμε ότι η νέα χρονιά θα συμβάλλει καθοριστικά ώστε η κοινωνία μας να οικοδομηθεί με θεμέλιο τον σεβασμό για κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη!

Παρακαλούμε κατά την ηλεκτρονική αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχομένου να αναγράφετε την πηγή με ενεργό σύνδεσμο προς το oloigiatopaidi.gr . Ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση